Business & Finance Τρίτη 19/01/2021, 20:55
ΗΠΑ

Το σήμα για «πληθωρικές» δαπάνες έδωσε η Τζάνετ Γέλεν

Το σήμα για «πληθωρικές» δαπάνες έδωσε η Τζάνετ Γέλεν

Ηχηρή έκκληση στους Γερουσιαστές να “κινηθούν πληθωρικά” στο επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού, απηύθυνε η Τζάνετ Γέλεν, η υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι τα οφέλη θα επισκιάσουν το κόστος του μεγαλύτερου χρέους.

Μιλώντας σε επιτροπή της Γερουσίας, η πρώην πρόεδρος της Fed, υπογράμμισε ότι τώρα είναι η ώρα για γενναία δράση κατά της πανδημίας με ένα ακόμα μεγάλο πακέτο τόνωσης. «Ούτε εγώ ούτε ο εκλεγμένος πρόεδρος προτείνουμε αυτό το πακέτο ανακούφισης, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το βάρος του χρέους της χώρας. Αλλά αυτή τη στιγμή, με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, το πιο έξυπνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δράσουμε γενναία» υπογράμμισε.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η αρμοδιότητα της υπουργού Οικονομικών είναι να βοηθήσει τους Αμερικανούς να αντέξουν τους τελευταίους μήνες της πανδημίας και να ανοικοδομήσουν την αμερικανική οικονομία, έτσι ώστε να δημιουργήσει περισσότερη ευημερία για όσο το δυνατον μεγαλύτερο αριθμό πολιτών και ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι μπορούν να μείνουν ανταγωνιστικοί μέσα σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. 

Η Γέλεν ανέφερε ότι προτεραιότητά της θα είναι οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία και τη διανομή εμβολίων, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η συνέχιση των επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικής πρόνοιας. Προειδοποίησε στο σημείο αυτό ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη χωρίς την εφαρμογή μέτρων για την αντιμετώπισή της. «Oι οικονομολόγοι δεν συμφωνούν πάντα, αλλά πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει συναίνεση: χωρίς περαιτέρω δράση, διακινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε πιο μακρά και επώδυνη ύφεση τώρα και να προκαλέσουμε βαθιές πληγές στην οικονομία μακροπρόθεσμα».

«Τους επόμενους μήνες, θα χρειαστούμε περισσότερη στήριξη για να διανέμουμε το εμβόλιο, να επαναλειτουργήσουμε τα σχολεία, να βοηθήσουμε τις πολιτείες να κρατήσουν τους πυροσβέστες κα τους δασκάλους» σημείωσε. «Θα χρειαστούμε περισσότερη χρηματοδότηση για να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να χορηγούνται επιδόματα ανεργίας και για να βοηθήσουμε οικογένειες που είναι αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της πείνας ή να μείνουν άστεγες» υπογράμμισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στη στάση του υπουργείου Οικονομικών ως προς το αμερικανικό νόμισμα, τονίζοντας ότι θέλει ένα ισχυρό δολάριο, σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ που αναφερόταν επανειλημμένως σε ένα ασθενέστερο δολάριο ως μέσο για την τόνωση των αμερικανικών εξαγωγών. 

Αναφερόμενη στην Κίνα, η Γέλεν ξεκαθάρισε ότι είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός ανταγωνιστής των ΗΠΑ και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να πατάξει κάθε «καταχρηστική, παράνομη και άδικη πρακτική» της Κίνας. 

Τέλος, η Γέλεν σημείωσε ότι ένας διεθνής φόρος στους τεχνολογικούς κολοσσούς θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να εισπράξουν ένα δίκαιο μερίδιο, αφήνοντας ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο νέο πλαίσιο κανονισμών για την εταιρική φορολόγηση που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ.

Η κα. Γέλεν τόνισε αυτός ο φόρος «θα επέτρεπε την είσπραξη ενός δίκαιου μεριδίου από εταιρείες, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών μας και μειώνοντας τα κίνητρα για υπεράκτιες δραστηριότητες που σίγουρα δεν θέλουμε να ανταμείψουμε».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News