ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ο αγώνας δρόμου ανάμεσα στα εμβόλια και τον ιό

ΔΝΤ: Ο αγώνας δρόμου ανάμεσα στα εμβόλια και τον ιό

Σε μόλις τρεις μήνες από την προηγούμενη εκτίμηση του ΔΝΤ για την εφετινή παγκόσμια οικονομία ο αριθμός των θανάτων από Covid19 διπλασιάστηκε σε πάνω από 2 εκατομμύρια και η μία μετά την άλλη οι χώρες άρχισαν να έρχονται αντιμέτωπες με έξαρση των κρουσμάτων και νέα, πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού. Στο ίδιο διάστημα ωστόσο άρχισαν οι εμβολιασμοί σε αρκετά σημεία του πλανήτη. Το ποιος θα είναι ο νικητής σε αυτόν τον αγώνα δρόμου ανάμεσα στο εμβόλιο και τον ιό θα καθορίσει και την προοπτική της ανάπτυξης, υπογραμμίζει η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Gita Gopinath. 

Το ΔΝΤ αναβάθμισε την εκτίμησή του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος στο 5,5%, αλλά υποβάθμισε την εκτίμηση για τη ζώνη του ευρώ, καθώς πολλές προκλήσεις επιμένουν. Στο βασικό του σενάριο υπολογίζει ότι θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος τόσο στο μέτωπο των εμβολιασμών όσο και στη θεραπεία για την Covid-19 μέσα στο έτος, αλλά και προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη θα είναι άνιση, με την ψαλίδα ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες, όπως επίσης σε κλάδους της οικονομίας, αλλά και ομάδες του πληθυσμού να ανοίγει. 

Περισσότερες από 150 οικονομίες προβλέπεται να έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα χαμηλότερο των επιπέδων του 2019 το 2021. Ο αριθμός αυτός δε περιορίζεται ελαφρά μόνο στις 110 οικονομίες το 2022. 

ΔΝΤ: Ο αγώνας δρόμου ανάμεσα στα εμβόλια και τον ιό-1

Η ψαλίδα ανοίγει 
Η Κίνα έχει ήδη δείξει τα δόντια της, καθώς επανήλθε στα προ πανδημίας επίπεδα από το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Οι ΗΠΑ προβλέπεται να επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα μέσα στο έτος, πολύ ταχύτερα από την ζώνη του ευρώ. Με εξαίρεση την Κίνα και μερικές ακόμη οικονομίες, ο αναδυόμενος κόσμος συνολικά θα δυσκολευθεί να ανακάμψει. Έτσι η τάση της σύγκλισης που είχαμε την τελευταία δεκαετία κινδυνεύει να αναστραφεί. Πάνω από το 50% των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών που έβλεπαν το κατά κεφαλήν εισόδημα να συγκλίνει την τελευταία δεκαετία, υπολογίζεται ότι θα αποκλίνουν την περίοδο 2020-22.

ΔΝΤ: Ο αγώνας δρόμου ανάμεσα στα εμβόλια και τον ιό-2

Η ταχύτερη ανάκαμψη του ανεπτυγμένου κόσμου οφείλεται εν μέρει στα δυναμικά μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και την ταχύτερη πρόσβαση στα εμβόλια, η οποία βοηθά και κλάδους όπως είναι αυτός του τουρισμού. 

Ακόμη και στο εσωτερικό των χωρών όμως οι ανισότητες οξύνονται, αφού το βάρος της κρίσης πέφτει κυρίως στους πιο ευάλωτους. Εργαζομένους χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδο, νέους, γυναίκες και όσους απασχολούνται στην παραοικονομία. Περίπου 90 εκατ. άνθρωποι αναμένεται να οδηγηθούν σε ακραία φτώχεια την περίοδο 2020-21- γεγονός που ανατρέπει την θετική τάση δύο δεκαετιών. 

ΔΝΤ: Ο αγώνας δρόμου ανάμεσα στα εμβόλια και τον ιό-3

Ποια η θεραπεία; 

Αν τα εμβόλια, αλλά και τα φάρμακα για την Covid-19 αποδειχθούν αποτελεσματικά έναντι των νέων στελεχών του ιού, όπως επισημαίνει η Gita Gopinath, ενδεχομένως όλοι να βγούμε από την κρίση με λιγότερες πληγές. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν και από την αντιμετώπιση σε επίπεδο πολιτικής. Η διεθνής κοινότητα οφείλει, σημειώνει, να κινηθεί άμεσα για να διασφαλίσει πρόσβαση των πιο αδύναμων οικονομιών στα εμβόλια. Τα νέα στελέχη του ιού μας θυμίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και το ΔΝΤ υπολογίζει ότι μία ταχύτερη πρόοδος στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης θα «χάριζε» οφέλη έως και 9 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο εισόδημα την περίοδο 2020-25, με τα 4 δισ. εξ αυτών να αφορούν τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στο εσωτερικό των χωρών το κλειδί βρίσκεται σε στοχευμένα προγράμματα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με έμφαση στις ομάδες που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα. Η διασφάλιση της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News