Business & Finance Κυριακή 20/12/2020, 16:48
BUSINESS & FINANCE

Αυτοί οι 10 δισεκατομμυριούχοι κέρδισαν 400 δισ. δολάρια στην πανδημία

Αυτοί οι 10 δισεκατομμυριούχοι κέρδισαν 400 δισ. δολάρια στην πανδημία

Δέκα από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου αύξησαν την ήδη τεράστια περιουσία τους κατά περισσότερα από 400 δισ. δολάρια από το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς οι επιχειρήσεις τους ωφελήθηκαν από τα lockdowns και την οικονομική κρίση. 

Έκθεση της οργάνωσης Americans for Tax Fairness υπολογίζει ότι ο συνολικός πλούτος των 651 δισεκατομμυριούχων της Αμερικής αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 1,1 τρισ. δολάρια. Ο Φρανκ Κλεμέντε του Americans for Tax Fairness είπε: «Τα κέρδη τους από την πανδημία είναι τόσο τεράστια ώστε οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής θα μπορούσαν να πληρώσουν για ένα μεγάλο πακέτο μέτρων ανακούφισης από τον Covid-19 και πάλι να μην χάσουν ούτε μια δεκάρα από τα πλούτη που είχαν πριν από τον ιό. Η αύξηση του πλούτου τους είναι τόσο μεγάλη ώστε από μόνοι τους θα μπορούσαν να δώσουν 3.000 δολάρια σε κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στη χώρα και πάλι να είναι πλουσιότεροι από ό,τι ήταν πριν από εννέα μήνες». 

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon είδε την προσωπική του περιουσία να εκτινάσσεται κατά 70 δισ. δολάρια από το Μάρτιο, στο ρεκόρ των 185 δισ. δολαρίων, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους και παραγγέλνουν online ό,τι χρειάζονται. 

Άλλα μέλη του κλαμπ των δισεκατομμυριούχων που είδαν τεράστιο οικονομικό όφελος κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι ο Ίλον Μασκ της Tesla, ο Μπερνάρ Αρνό της LVMH, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook και ο Λάρι Πέιτζ της Google. 

Η Άνα Άρενταρ, επικεφαλής της εκστρατείας της Oxfam κατά των ανισοτήτων, δηλώνει ότι το γεγονός ότι οι δισεκατομμυριούχοι έβγαλαν τόσα χρήματα κατά την πανδημία «αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δεν δουλεύει». «Η ακραία φτώχεια αυξάνεται για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, σε πολλές περιπτώσεις βυθίζονται στα χρέη, δεν έχουν να φάνε και καταδικάζονται στην ανέχεια», εξήγησε, καλώντας τις κυβερνήσεις να επιβάλουν ένα φόρο πλούτου, που δεν θα κάνει διαφορά για τις μεγάλες περιουσίες, αλλά θα μπορούσε να σώσει εκείνους που επλήγησαν χειρότερα από την πανδημία. 

Ποιοι πλούτισαν 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Τζεφ Μπέζος είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 66%, ενώ ο Ίλον Μασκ διαθέτει σήμερα 153 δισ. δολάρια, από 25 δισ. δολάρια το Μάρτιο. Ο Μπερνάρ Αρνό αύξησε την περιουσία του από τα 69 δισ. δολάρια  στα 148 δισ. δολάρια και είναι πλέον ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Μπιλ Γκέιτς έχει περιουσία 120 δισ. δολαρίων, αφού έχει γίνει κατά 20 δισ. δολάρια πλουσιότερος μέσα στην πανδημία. 

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 80%, στα 100 δισ. δολάρια και ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ έγινε κατά 26% πλουσιότερος (στα 85 δισ.  δολάρια). Ο Λάρι Έλισον της Oracle και ο Λάρι Πέιτζ της Google αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 50% (στα 88 δισ. και στα 76 δισ. δολάρια αντίστοιχα), η περιουσία του Σεργκέι Μπριν της Google έφτασε στα 74 δισ. δολάρια και του Αμάνθιο Ορτέγκα της μητρικής της Zara, Inditex, αυξήθηκε κατά 47%, στα 75 δισ.  δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News