ΙΣΟΤΗΤΑ

Mε 1,5 αιώνα καθυστέρηση

Mε 1,5 αιώνα καθυστέρηση

Πριν από 151 χρόνια, στα τέλη Ιανουαρίου 1870, η πρώτη χρηματιστηριακή εταιρεία των ΗΠΑ (και ενδεχομένως του κόσμου) άρχιζε τη λειτουργία της στη Wall Street. Επικεφαλής της Woodhaull, Claflin & Co. ήταν δύο γυναίκες: Οι αδελφές Βικτόρια και Σελέστ Κλάφλιν Γουντχολ. Χρειάστηκε να περάσει 1,5 αιώνας για να δούμε μία γυναίκα επικεφαλής σε έναν κολοσσό της Wall Street. Η Τζέιν Φρέιζερ ετοιμάζεται να αναλάβει σε λίγες ημέρες και επισήμως τα ηνία της Citigroup, έχοντας τα τελευταία 16 χρόνια συμβάλλει καθοριστικά στν επιτυχία της. 

Η επιλογή της Φρέιζερ είναι μία μικρή «νίκη», μία ελαφρά ρωγμή στην γυάλινη οροφή του χρηματοοικονομικού κόσμου, που όπως φαίνεται θα αργήσει να σπάσει. Σε καμία άλλη από τις μεγάλες ανταγωνίστριες της Citi (JPMorgan, Bank of America, Goldman Sachs) δεν έχει φτάσει ποτέ γυναίκα στην κορυφή. Η εικόνα είναι παρόμοια και στην Ευρώπη, ενώ δεν περιορίζεται στον συγκεκριμένο κλάδο. Η εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην οικονομική ζωή της Δύσης παραμένει περιορισμένη, αφού τα στερεότυπα για το ρόλο που πρέπει να έχει στο σπίτι ακόμη και μία γυναίκα με ζηλευτές σπουδές και μάχιμη παρουσία στον επαγγελματικό χώρο δύσκολα ξεθωριάζουν. Όσο για το τι συμβαίνει πέρα από τον δυτικό κόσμο, αρκεί ίσως να θυμίσουμε ότι οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία απέκτησαν προ τριετίας το δικαίωμα να οδηγούν, αλλά παραμένουν σε όλη την ενήλικη ζωή τους υπό την κηδεμονία ενός άνδρα (πατέρα, αδερφού ή συζύγου), του οποίου την άδεια χρειάζονται για να σπουδάσουν ή να ταξιδέψουν. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ελέγχουν περιουσία ύψους 224 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Bloomberg. 

To World Economic Forum πρόσφατα δημοσίευσε ορισμένα στατιστικά δεδομένα για το χάσμα των δύο φύλων σε ηγετικές θέσεις. Οι αριθμοί πραγματικά εντυπωσιάζουν: 

28%: Αυτό ήταν το ποσοστό των γυναικών σε διοικητικές θέσεις παγκοσμίως το 2019 και παραμένει σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το 1995. Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική προσεγγίζει το 38%. 

18%: Το ποσοστό των γυναικών CEO παγκοσμίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις όπως αυτές καταγράφονται στη λίστα του Forbes το ποσοστό κάνει «βουτιά» στο 7,4%. 

36%: To ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών σε τοπικές κυβερνήεσις. Στις περισσότερες περιπτώσεις η υψηλή συμμετοχή είναι αποτέλεσμα νομοθετημένων υποχρεωτικών ποσοστώσεων. 

47%: Το 2020 το 47% των γυναικών σε ηλικία εργασίας συμμετείχαν στην αγορά εργασίας έναντι του 74% των ανδρών. Το χάσμα αυτό των 27 μονάδων παραμένει επίσης σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το 1995. 

20: Ο αριθμός των γυναικών αρχηγών- κρατών. Ελαφρά βελτίωση σε σχέση με το 1995 όταν οι γυναίκες επικεφαλής χωρών ήταν 12. Στην Ελλάδα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά σε θέση εκλεγμένου πρωθυπουργού δεν έχουμε δει ποτέ γυναίκα (η Βασιλική Θάνου ήταν υπηρεσιακή πρωθυπουργός για ένα πολύ σύντομο διάστημα). Η εκπροσώπηση σε υπουργικά συμβούλια έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια. Και πάλι η ισότητα των δύο φύλων σε κυβερνητικές θέσεις (περίπου 50%-50% στο υπουργικό συμβούλιο) είχε επιτευχθεί μόνο σε 14 χώρες. 

Στις ΗΠΑ μία γυναίκα πλησίασε στον προεδρικό θώκο πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά δεν κάθισε σε αυτόν. Ο λόγος βεβαίως για την Χίλαρι Κλίντον, που αν και έλαβε σχεδόν 3 εκατ. ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό της δεν κέρδισε τις πολιτείες με τους περισσότερους εκλέκτορες. Μόλις χθες η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκε ως η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της χώρας και κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι μπορεί να είναι αυτή που θα σπάσει τελείως την γυάλινη οροφή. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News