Business & Finance Τετάρτη 15/05/2024, 13:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jamie Dimon: Οι ΗΠΑ να μειώσουν το έλλειμμα πριν να γίνει πρόβλημα

Jamie Dimon: Οι ΗΠΑ να μειώσουν το έλλειμμα πριν να γίνει πρόβλημα

Οι ΗΠΑ πρέπει να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα σύντομα, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, λέγοντας ότι εάν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να αγνοεί το θέμα, αυτό μπορεί να γίνει «πολύ πιο άβολο».

«Η Αμερική ξόδεψε πολλά χρήματα, τόσο κατά τη διάρκεια του covid όσο και μετά τον covid», είπε ο Dimon σε συνέντευξή του στο Sky News, έπειτα από μία περίοδο μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια, μειώσεων στους φόρους και σημαντικών δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Το έλλειμμά μας είναι στο 6% τώρα. Αυτό είναι πολύ, αλλά προφανώς κινεί την ανάπτυξη», σημείωσε.

«Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να δανειστεί χρήματα και να κινητοποιήσει κάποια ανάπτυξη, αλλά αυτό μπορεί να μην οδηγεί πάντα σε καλή ανάπτυξη. Επομένως, πιστεύω ότι η Αμερική θα πρέπει να έχει υπόψη της ότι χρειάζεται να εστιάσουμε στο ζήτημα του δημοσιονομικού μας ελλείμματος λίγο περισσότερο και ότι αυτό είναι σημαντικό για τον κόσμο».

Από τις αρχές του οικονομικού έτους του 2024, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη ξοδέψει 855 δισ. δολάρια περισσότερα από όσα έχει εισπράξει.

Για το 2023, το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στα 1,7 τρισ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ συσσωρεύουν ελλείμματα παρά τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου Joe Biden και της κυβέρνησής του ότι το Inflation Reduction Act θα μειώσει το έλλειμμα κατά «εκατοντάδες δισεκατομμύρια», πέραν του να μειώσει τις τιμές.

Ερωτώμενος για το κατά πόσο οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες τα επόμενα 1-2 χρόνια εάν δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του ελλείμματος, ο Dimon απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα είναι κάποια μεγάλη Θεία Δίκη και δεν νομίζω ότι θα έρθει τα επόμενα 1-2 χρόνια, αλλά πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε υψηλότερο πληθωρισμό».

«Πιστεύω ότι εάν θέλει κανείς να κάνει καλή δουλειά στη χώρα του και  έχει έλλειμμα στο 6% και χρέος στο 100% του ΑΕΠ, αυτό μπορεί να συνεχιστεί για καιρό, αλλά όσο πιο σύντομα εστιάσουμε σε αυτό, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

Ο Dimon εξέφρασε την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα εστιάσει στη μείωση του ελλείμματος όσο απολαμβάνει μία περίοδο ισχυρής ανάπτυξης. «Σε κάποιο σημείο, θα προκαλέσει πρόβλημα και γιατί να περιμένεις;».

«Το πρόβλημα θα προκληθεί από την αγορά και τότε θα αναγκαστείς να το αντιμετωπίσεις και πιθανότατα με πολύ πιο άβολο τρόπο από ό,τι εάν το αντιμετώπιζες εξ αρχής», κατέληξε ο Dimon.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το απροσδόκητο πρόβλημα των αμερικανικών επιχειρήσεων: Το ράλι του δολαρίου

Το χρέος των ΗΠΑ απειλεί τη διεθνή οικονομία

Jamie Dimon: Σαρωτικές οι επιπτώσεις της ΑΙ για την οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News