Business & Finance Δευτέρα 8/04/2024, 14:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Jamie Dimon: Σαρωτικές οι επιπτώσεις της ΑΙ για την οικονομία

Jamie Dimon: Σαρωτικές οι επιπτώσεις της ΑΙ για την οικονομία

Τεράστια επίδραση στο μέλλον του παγκόσμιου επιχειρείν και της οικονομίας θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη, όπως τόνισε ο Jamie Dimon στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της JP Morgan.

Ο βετεράνος διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας, ο οποίος ασκεί πολύ έντονη επιρροή στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή, δήλωσε πως δεν είναι απολύτως σίγουρος ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της τεχνολογίας αυτής στις εταιρείες, την οικονομία ή την κοινωνία, αλλά ξέρει ότι θα είναι σημαντικός.

«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά και πιθανώς να φέρουν τόσες μεταβολές όσο ορισμένες καίριες τεχνολογικές εφευρέσεις των τελευταίων εκατοντάδων ετών: Σκεφτείτε το τυπογραφικό πιεστήριο, την ατμομηχανή, τον ηλεκτρισμό, την υπολογιστική και το Ίντερνετ, μεταξύ άλλων», γράφει ο Jamie Dimon μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, εκφράζοντας ανησυχίες για τον πληθωρισμό και προειδοποιώντας για άλλη μια φορά πως ο κόσμος ενδέχεται να μπαίνει στην πιο επικίνδυνη περίοδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές σχέσεις.

Ωστόσο, ξεχωρίζει η έμφαση που έδωσε στην ΑΙ. Η ίδια η JP Morgan απασχολεί τουλάχιστον 2.000 εργαζομένους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, της data science και του machine learning. Βέβαια, η τεχνολογία μπορεί να «αγγίξει» το σύνολο των 310.000 εργαζομένων της τράπεζας, αντικαθιστώντας κάποιους και βοηθώντας άλλους.

«Σε βάθος χρόνου αναμένουμε ότι η χρήση που κάνουμε στην ΑΙ έχει το περιθώριο να ενισχύσει ουσιαστικά κάθε θέση, καθώς και να επηρεάσει τη σύνθεση του προσωπικού μας. Μπορεί να συρρικνώσει ορισμένες κατηγορίες εργασίας, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει άλλες», γράφει ο Dimon.

Ο ίδιος αναγνώρισε όμως και τους κινδύνους που συνοδεύουν την «έκρηξη» της ΑΙ: «Μπορεί να ξέρετε ήδη ότι υπάρχουν κάποιοι κακόβουλοι φορείς που χρησιμοποιούν την ΑΙ, προσπαθώντας να διεισδύσουν στα συστήματα των εταιρειών, ώστε να κλέψουν χρήματα και πνευματική ιδιοκτησία ή απλώς για να προκαλέσουν αναταραχή και ζημίες».

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο, η τράπεζα ανακοίνωσε πως αυξήθηκαν σημαντικά οι προσπάθειες από χάκερς να εισβάλουν στο σύστημα. Τώρα, η τράπεζα επενδύει 15 δισ. δολάρια ετησίως και έχει προσλάβει 62.000 ειδικούς, εν μέρει προκειμένου να θωρακίσουν την τράπεζα έναντι κυβερνοεπιθέσεων.

Τραπεζική κρίση

Υπενθυμίζεται πως η JP Morgan αγόρασε τον περασμένο Μάιο την πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων της First Republic, η οποία κατέρρευσε μετά τη χρεοκοπία δύο ακόμη περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ.

«Όταν αγοράσαμε την First Republic τον Μάιο του 2023…νομίζαμε πως η τραπεζική κρίση είχε τελειώσει», τόνισε. Επεσήμανε πως και οι τρεις τράπεζες που κατέρρευσαν είχαν έναν «τοξικό συνδυασμό»: τεράστια έκθεση στα επιτόκια δανεισμού, υψηλότατο επίπεδο ζημιών και καταθέσεις συγκεντρωμένες σε λίγα χέρια. Ωστόσο, τόνισε o Dimon, εάν τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν περαιτέρω ή η οικονομία περιπέσει σε ύφεση, «θα υπάρξει μεγάλο στρες» και όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα.

Πληθωρισμός

Ο Dimon προειδοποίησε για άλλη μια φορά τους επενδυτές ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μπαίνουν σε μία από τις πιο ασταθείς περιόδους γεωπολιτικά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρότι οι οικονομικοί δείκτες είναι ισχυροί και ο πληθωρισμός πέφτει, ο ίδιος διαβλέπει πολλούς πιθανούς κινδύνους.

«Όλοι οι ακόλουθοι παράγοντες φαίνεται να επηρεάζουν τον πληθωρισμό: οι τρέχουσες δημοσιονομικές δαπάνες, η επαναστρατικοποίηση του κόσμου, η επαναδιάρθρωση του διεθνούς εμπορίου, οι κεφαλαιακές ανάγκες της νέας πράσινης οικονομίας και πιθανώς τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη στο μέλλον (παρότι υπάρχει αυτή τη στιγμή υπερπροσφορά φυσικού αερίου και μεγάλο περιθώριο στο πετρέλαιο) λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων επενδύσεων στις ενεργειακές υποδομές», γράφει ο Dimon.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο φαίνεται πως δίνεται τεράστια σημασία στα μηνιαία στοιχεία πληθωρισμού και τις μικρές μεταβολές στα επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, υποστηρίζει, οι επενδυτές θα έπρεπε να σκέφτονται τι μπορεί να συμβεί σε ένα ή σε δύο χρόνια από σήμερα. «Οι μικρές αλλαγές στα επιτόκια δανεισμού σήμερα μπορεί να έχουν λιγότερη επίδραση στον πληθωρισμό στο μέλλον απ’ ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος», τόνισε ο Dimon.

O CEO της JP Morgan έχει εκφράσει και στο παρελθόν τους φόβους του σχετικά με τα υψηλά επίπεδα του χρέους στις ΗΠΑ, τις δημοσιονομικές δαπάνες και το έλλειμμα, καθώς και τις επιπτώσεις της ποσοτικής σύσφιγξης.

«Τα αποτελέσματα αυτών των γεωπολιτικών και οικονομικών δυνάμεων είναι μεγάλα και κάπως πρωτοφανή. Μπορεί να μην γίνουν πλήρως κατανοητά μέχρι να έχουν εκτυλιχθεί εντελώς σε βάθος αρκετών ετών», τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Jamie Dimon (JP Morgan): Δεν αποκλείεται μια ύφεση στις ΗΠΑ

Τι λέει για την τεχνητή νοημοσύνη ο επενδυτής που προέβλεψε τη φούσκα του dot com και του 2008

Πάουελ: Επανέλαβε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη στη μείωση των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News