Business & Finance Παρασκευή 22/12/2023, 16:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Μικρότερος των προβλέψεων ο πληθωρισμός που προτιμά η Fed

ΗΠΑ: Μικρότερος των προβλέψεων ο πληθωρισμός που προτιμά η Fed

Μια βασική μέτρηση των τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Νοέμβριο λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν, ενισχύοντας το σενάριο  της επικείμενης στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς χαμηλότερα επιτόκια το επόμενο έτος.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσωπικών δαπανών (Personal Consumption Expenditures – PCE) υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 2,6% ετησίως από το 2,9% του Οκτωβρίου, σημείωνοντας τη μικρότερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2021, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών ανέμενε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,8%.

Ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μετά από μια προς τα κάτω αναθεωρημένη αύξηση 0,1% τον Οκτώβριο. Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ο προτιμώμενος από τη Fed δείκτης του υποκείμενου πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 3,2%.

Η έκθεση της Παρασκευής έδειξε επίσης ότι οι προσωπικές δαπάνες, προσαρμοσμένες στις μεταβολές των τιμών, αυξήθηκαν κατά 0,3% μετά από μια επίο τα χείρω αναθεωρημένη αύξηση 0,1% τον Οκτώβριο.

Η συνεχής αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές και η ανθεκτική ζήτηση των νοικοκυριών συνάδουν με τις απόψεις για μια «ήπια προσγείωση» της οικονομίας. Ο πληθωρισμός που είναι σύμφωνος με τον στόχο της Fed για 2% εξηγεί, επίσης, γιατί οι policymakers έχουν προετομαστεί για μειώσεις των επιτοκίων τα επόμενα τρίμηνα.

Οι αξιωματούχοι της Fed δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών, εξαιρουμένων των τιμών στέγασης και ενέργειας, ο οποίος τείνει να είναι πιο επίμονος. Η εν λόγω μέτρηση αυξήθηκε κατά 0,1% για δεύτερο μήνα.

Η αύξηση των δαπανών υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά μπορούν να συνεχίσουν να κρατούν την οικονομία σε κίνηση παρά το υψηλότερο κόστος δανεισμού. Μια ανθεκτική, αλλά μετριοπαθής αγορά εργασίας παραμένει ο κύριος κινητήριος μοχλός της ζήτησης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Bostic (Fed): Δεν βλέπει επείγουσα ανάγκη για μείωση των επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News