Business & Finance Παρασκευή 29/03/2024, 20:15
BUSINESS & FINANCE

Πάουελ: Επανέλαβε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη στη μείωση των επιτοκίων

Πάουελ: Επανέλαβε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη στη μείωση των επιτοκίων

Σταθερός στη θέση του ότι η Fed δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια παραμένει ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ, καθώς οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται. 

«Το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με τόσο σταθερό ρυθμό, το γεγονός ότι η αγορά εργασίας παραμένει πολύ, πολύ ισχυρή, μας δίδει την ευχέρεια να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται προτού κάνουμε μείωση των επιτοκιών», είπε ο Πάουελ σε εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο. 

Τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, είπε. Ωστόσο, επανέλαβε ότι δεν θα ήταν καλή κίνηση να μειώσουμε τα επιτόκια προτού βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός οδεύει στο στόχο του 2%. 

«Το βασικό μήνυμα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου με βάση το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών ήταν σύμφωνα με αυτά που περιμέναμε», αναφέρει η Βερόνικα Κλαρκ, οικονομολόγος της Citigroup. 

O δομικός δείκτης καταναλωτικών δαπανών – που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας – αυξήθηκε 0,3% τον Φεβρουάριο αφού αυξήθηκε 0,5% τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο 2,8%, αρκετά πάνω από το στόχο της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Σύμφωνα με τον Πάουελ, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί «ενίοτε με σκαμπανεβάσματα», επαναλαμβάνοντας αυτό που είχε πει και στη συνεδρίαση της Fed. 

Eπίσης, ο Πάουελ είπε ότι δεν βλέπει πλέον αυξημένη πιθανότητα ύφεσης, ενώ επανέλαβε ότι μία απρόσμενα εξασθενημένη αγορά εργασίας θα δικαιολογούσε μία μείωση των επιτοκίων. 

Υποχωρεί ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε σημαντικά από το υψηλό 40 ετών που άγγιξε το 2022, ωστόσο η πρόοδος παρέμεινε στάσιμη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. 

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική παρά τα υψηλά επιτόκια. 

Ο αξιωματούχος της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, «γεράκι» της νομισματικής πολιτικής, είπε την Τετάρτη ότι τα απογοητευτικά στοιχεία από τον πληθωρισμό στις αρχές του έτους σημαίνουν ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής ενδεχομένως να χρειαστεί να κρατήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Ωστόσο, ο Πάουελ είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στο στόχο για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Καθώς ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, τα υψηλά επιτόκια ασκούν πιέσεις στην οικονομία και ορισμένοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μειωθούν άμεσα τα επιτόκια για να αποφευχθεί ένας δυσμενής αντίκτυπος στην αγορά εργασίας. 

«Έχουμε μία Fed απόλυτα εξαρτημένη από τα στοιχεία και γι΄αυτό θα πρέπει να δει βελτίωση των στοιχείων τους επόμενους μήνες», αναφέρει ο Μάθιου Λουτζέτι, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Επιβράδυνση δομικού πληθωρισμού – Αύξηση καταναλωτικών δαπανών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News