Business & Finance Τρίτη 7/11/2023, 22:07
BUSINESS & FINANCE

M. Bowman, Fed: Συνεχίζω να πιστεύω ότι θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια

M. Bowman, Fed: Συνεχίζω να πιστεύω ότι θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια

Η Διοικητής της Federal Reserve, Michelle Bowman δήλωσε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, αλλά πρόσθεσε ότι η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων από τον Σεπτέμβριο έχει οδηγήσει σε αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

«Συνεχίζω να αναμένω ότι θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο μας του 2% εγκαίρως», δήλωσε η Bowman σε παρατηρήσεις την Τρίτη σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Τραπεζών του Οχάιο.

Η Bowman δήλωσε ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διατήρησαν σε ένα εύρος 5,25% και 5,5% κατά τη συνεδρίασή τους την περασμένη εβδομάδα, «φαίνεται να είναι περιοριστικό και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν αυστηροποιηθεί από τον Σεπτέμβριο». 

Η Bowman δήλωσε ότι μέρος της σύσφιξης έχει συμβεί μέσω της πρόσφατης αύξησης των μακροπρόθεσμων αποδόσεων του Δημοσίου, οι οποίες, όπως σημείωσε, μπορεί να είναι ευμετάβλητες με την πάροδο του χρόνου. Είναι πολύ νωρίς για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να γνωρίζουν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην οικονομία και τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

«Επιπλέον, υπάρχει ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας όσον αφορά την οικονομία και τις προσωπικές μου εκτιμήσεις, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εκπλήξεις στα στοιχεία, τις αναθεωρήσεις των δεδομένων και τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους», είπε. «Όμως, θα παρακολουθώ στενά τα νέα δεδομένα, καθώς θα αξιολογώ τις επιπτώσεις στις οικονομικές προοπτικές και την κατάλληλη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής».

Η Bowman δήλωσε ότι παραμένει πρόθυμη να υποστηρίξει την αύξηση των επιτοκίων σε μια μελλοντική συνεδρίαση, εάν τα δεδομένα δείχνουν ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει σταματήσει «ή είναι ανεπαρκής για να φέρει τον πληθωρισμό στο 2% εγκαίρως».

Είπε ότι η τελευταία έκθεση για την απασχόληση «έδειξε μια αγορά εργασίας με υγιή αύξηση των θέσεων εργασίας». Η έκθεση έδειξε ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 150.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο, μετά από αύξηση 297.000 τον Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News