Business & Finance Παρασκευή 29/03/2024, 15:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Επιβράδυνση δομικού πληθωρισμού – Αύξηση καταναλωτικών δαπανών

ΗΠΑ: Επιβράδυνση δομικού πληθωρισμού – Αύξηση καταναλωτικών δαπανών

Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed αυξήθηκε σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων, διατηρώντας τις επιφυλάξεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης της νομισματικής χαλάρωσης. Την ίδια στιγμή, οι προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό καταναλωτικές δαπάνες ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις (με 0,8% έναντι 0,5%) λόγω της μεγαλύτερης αύξησης των μισθών εδώ και πάνω από ένα χρόνο (0,3% έναντι πρόβλεψης για 0,4%).

Ο δομικός δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,8% σε 12μηνη βάση τον Φεβρουάριο, ενώ ήταν αυξημένος κατά 0,3% σε σχέση με έναν μήνα πριν έναντι αύξησης 0,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου, όπως εξάλλου ανέμεναν οι αναλυτές. 

Συμπεριλαμβανομένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ωστόσο, η γενική μέτρηση του PCE αυξήθηκε κατά 0,3% για το μήνα και 2,5% το 12μηνο, έναντι εκτιμήσεων για 0,4% και 2,5%.

Αν και η Fed εξετάζει και τις δύο μετρήσεις, θεωρεί ότι ο δομικός αποτελεί καλύτερο δείκτη των μακροπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων. Η Fed στοχεύει σε ετήσιο πληθωρισμό 2%, ενώ ο δομικός PCE δεν έχει βρεθεί κάτω από αυτό το επίπεδο εδώ και τρία χρόνια.

Καθησυχαστικά για τους αξιωματούχους της Fed είναι και τα στοιχεία που δείχνουν ήπια αύξηση του δείκτη του πληθωρισμού υπηρεσιών, καθώς αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση έναντι 0,7% τον Ιανουάριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χαλαρώνει η στάση των κεντρικών τραπεζών: Πώς θα είναι η πορεία προς τα χαμηλά επιτόκια

ΕΚΤ: Πλησιάζει η ώρα των επιτοκιακών μειώσεων

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News