Business & Finance Πέμπτη 14/03/2024, 15:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Τα μάκρο συμφωνούν με τη Fed – H νομισματική χαλάρωση καθυστερεί

ΗΠΑ: Τα μάκρο συμφωνούν με τη Fed – H νομισματική χαλάρωση  καθυστερεί

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 6 μήνες, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων τιμών των καυσίμων και τροφίμων, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αυξημένες.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,6% από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,6% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Σεπτέμβριο.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 2% από ένα χρόνο πριν.

Η άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων σε επίπεδο χονδρικής καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι policymakers της Fed, καθώς επιδιώκουν μεγαλύτερη πρόοδο στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού. Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός υπερέβη τις προβλέψεις για δεύτερο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η Fed δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια. Οι αξιωματούχοι της Fed συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς τους.

Εν τω μεταξύ, ξεχωριστά στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν μετά από μια απότομη πτώση στην αρχή του έτους, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για τις καταναλωτικές δαπάνες. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% τον περασμένο μήνα, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,8% σε δημοσκόπηση του Reuters.

Παράλληλα, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων. οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 1.000 στις 209.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Μαρτίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 218.000 αιτήσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Επιτάχυνση του πληθωρισμού άνω των προβλέψεων

Η άνιση μάχη κατά του πληθωρισμού και η ενδεδειγμένη λύση

Powell: Η Fed δεν είναι ακόμα έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News