Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 16:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πτώση – έκπληξη στις τιμές παραγωγού για τρίτο μήνα

ΗΠΑ: Πτώση – έκπληξη στις τιμές παραγωγού για τρίτο μήνα

Απρόσμενη πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο για τρίτο συνεχή μήνα γεγονός που συνάδει με τον περιορισμένο πληθωρισμό σε επίπεδο χονδρικής.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, όπως και τον προηγούμενο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 0,1%.. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης παρουσίασε μικρή μεταβολή για τρίτο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, η αύξηση ήταν της τάξης του 1% έναντι προβλέψεων για αύξηση 1,3%, ενώ ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,8%, δηλαδή με τον πιο ήπιο ρυθμό από τα τέλη του 2020.

Είχαν προηγηθεί ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη και έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή επιταχύνθηκαν τον Δεκέμβριο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών μηνών, υποδεικνύοντας ότι ο δρόμος για την τιθάσευση του πληθωρισμού αποδεικνύεται δύσβατος. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε στο 3,4% ετησίως τον Δεκέμβριο από 3,1% και έναντι εκτίμησης για 3,2%.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις κινδυνεύουν επίσης να επιβραδύνουν αυτή την πρόοδο, γεγονός που υπογραμμίζεται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά στόχων των Χούτι στην Υεμένη.

Πάντως, η τάση μείωσης των πιέσεων στις τιμές, από τις πύλες των εργοστασίων έως τα ράφια των λιανοπωλητών, εξηγεί γιατί οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ρεκόρ κερδών για JPMorgan – Απογοήτευση για BofA και Citi

ΗΠΑ: Στο 3,4% ο πληθωρισμός – «Ετρεξε» περισσότερο από τις προβλέψεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News