Business & Finance Παρασκευή 12/01/2024, 15:46
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Ρεκόρ κερδών για JPMorgan – Απογοήτευση για BofA και Citi

ΗΠΑ: Ρεκόρ κερδών για JPMorgan – Απογοήτευση για BofA και Citi

Ο χορος των εταιρικών αποτελεσμάτων εγκαινιάστηκε στις ΗΠΑ με τέσσερις τραπεζικούς κολοσσούς με την JPMorgan να κερδίζει τις εντυπώσεις. Το 2023 ήταν για την JPMorgan Chase & Co. η πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία των αμερικανικών τραπεζών. Η αμερικανικής τράπεζα επωφελήθηκε από την αύξηση των επιτοκίων, συμπληρώνοντας το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο με ρεκόρ καθαρού εισοδήματος από τόκους, ενώ έκπληξη αποτελεί και η πρόβλεψή ότι η απροσδόκητη πορεία μπορεί να συνεχιστεί και φέτος. 

Το NII – η διαφορά μεταξύ των κερδών που αποκομίζουν οι τράπεζες από τα δάνεια και των καταθέσεων που καταβάλλουν – ανήλθε σε 24,2 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή. Το σύνολο του ΝΙΙ για όλο το 2024 μπορεί να ανέλθει σε περίπου 90 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την τράπεζα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 2%. 

«Τα αποτελέσματα-ρεκόρ το 2023 αντανακλούν την υπεραπόδοση τόσο στα NII όσο και στις πιστώσεις, αλλά παραμένουμε σίγουροι για την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε πολύ υγιείς αποδόσεις ακόμη και μετά την εξομάλυνσή τους», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon.
Η τράπεζα ξόδεψε περισσότερα από ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς ο Dimon προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι πολλοί επενδυτές αναμένουν. Οι δαπάνες σκαρφάλωσαν στα 24,5 δισ. δολάρια, καταγράφοντας άλμα 29%. 

Ο Dimon δήλωσε ότι η ανάγκη για αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες για την πράσινη οικονομία, τον στρατό και την αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού «μπορεί να καταστήσουν τον πληθωρισμό πιο επίμονο και τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα από ό,τι αναμένουν οι αγορές». 

Αντιθέτως, τα κέρδη της Bank of America Corp. δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες, καθώς μειώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα του τραπεζικού κολοσσού κατέγραψαν αιφνιδιαστική πτώση.  

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 56% στα 3,14 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε η εταιρεία, διπλάσια από την πτώση 28% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Η μείωση των κερδών οφειλόταν, εν μέρει, σε μια ειδική αξιολόγηση ύψους 2,1 δισ. δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφάλισης Καταθέσεων (Federal Deposit Insurance Corp.) και σε μια επιβάρυνση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων που συνδέεται με τη μετατόπιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου από το σημείο αναφοράς του London Interbank Offered Rate. Επισης, αυξήθηκαν και οι δαπάνες .

Τα έσοδα της τράπεζας υποχώρησαν 10% στα 22,0 δισ. δολ. χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών για 23,7 δισ. δολ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν 5% στα 13,9 δισ. δολ. καθώς η τράπεζα ξόδεψε περισσότερα για να κρατήσει τους καταθέτες της, την ίδια στιγμή που η ζήτηση για δάνεια παράμεινε υποτονική εν μέσω των υψηλών επιτοκίων. ι προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές αυξήθηκαν κατά 12 εκατ. δολ. στα 1,1 δισ. δολ. 

«Η πειθαρχία μας στα έξοδα μας επέτρεψε να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Brian Moynihan σε δήλωσή του. «Τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας μας τοποθετούν καλά για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υπεύθυνη ανάπτυξη το 2024.

Άκρως απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Citigroup το δ’ τρίμηνο, καθώς η αμερικανική τράπεζα  αναμένει να επιβαρυνθεί με κόστος αποζημιώσεων και αναδιοργάνωσης έως και 1 δισ. δολάρια φέτος, καθώς συνεχίζει τη διαδικασία εξάλειψης 20.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της προσπάθειας της διευθύνουσας συμβούλου Jane Fraser να ενισχύσει τις καθυστερημένες αποδόσεις του γίγαντα της Wall Street. 

Οι συνολικές δαπάνες για το έτος θα κυμανθούν πιθανότατα μεταξύ 53,5 και 53,8 δισ. δολαρίων, δήλωσε την Παρασκευή η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη, έναντι 56,4 δισ. δολαρίων που δαπάνησε η εταιρεία το 2023. 

Η τρίτη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα με βάση τα περιουσιακά στοιχεία ανακοίνωσε ζημιές 1,16 δολ. ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου. Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από συνδυασμένες επιβαρύνσεις και αποθεματικά ύψους 3,8 δισ. δολ. 
«Το τέταρτο τρίμηνο ήταν πολύ απογοητευτικό», ανέφερε η Fraser. «Δεδομένου του πόσο μακριά βρισκόμαστε στο δρόμο της απλοποίησης και των εκποιήσεων, το 2024 θα αποτελέσει σημείο καμπής».

Τέλος, τα κέρδη της Wells Fargo κινήθηκαν υψηλότερα από τις προβλέψεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, με την αμερικανική τράπεζα να επωφελείται από την περικοπή του κόστους και τα υψηλότερα επιτόκια. Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποίησε ότι το 2024 τα καθαρά έσοδα από τόκους ενδεχομένως να είναι 7% με 9% χαμηλότερα απ’ ότι ένα χρόνο νωρίτερα. 

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του τραπεζικού κολοσσού ανήλθαν σε 3,45 δισ. δολ. ή 86 cents ανά μετοχή για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου από 3,16 δισ. δολ. ή 75 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα του δ’ τριμήνου αυξήθηκαν 2,2% στα 20,48 δισ. δολ. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τα κέρδη στα 86 cents με έσοδα 20,30 δισ. δολ. Η τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημιές σημείωσαν άλμα 34% στα 1,28 δισ. δολ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο 3,4% ο πληθωρισμός – «Ετρεξε» περισσότερο από τις προβλέψεις

Morgan Stanley: Πάρτι σαν το 1995 – Τι μας λέει η ιστορία για τις αγορές το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News