Business & Finance Τρίτη 12/12/2023, 15:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Στο 3,1% ο πληθωρισμός – Ανησυχία για τον δομικό δείκτη

ΗΠΑ: Στο 3,1% ο πληθωρισμός – Ανησυχία για τον δομικό δείκτη

Μικρή αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, σε ευθυγράμμιση σε γενικές γραμμές με τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά ενισχύοντας την πεποίθηση της Fed ότι πρέπει να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια για μεγάλο διάστημα προκειμένου να τιθασεύσει τις τιμές.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 3,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Απασχόλησης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για μικρή υποχώρηση από το  3,2% του Οκτωβρίου. Σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,1%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να παραμείνει σταθερός.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση για δεύτερο συνεχή μήνα, ενώ σε μηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι 0,2% τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία της Τρίτης υπογραμμίζουν την ασταθή φύση της επαναφοράς του πληθωρισμού σε ευθυγράμμιση, όπως σχολιάζει το Bloomberg. Ενώ οι πιέσεις στις τιμές έχουν σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών, η  ισχυρή ακόμη αγορά εργασίας εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις καταναλωτικές δαπάνες και την ευρύτερη οικονομία.

Οι αξιωματούχοι της Fed ξεκινούν σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή τους -την τελευταία του έτους- ενώ αναμένεται να διατηρήσουν και πάλι σταθερά τα επιτόκια. Ο πρόεδρος Jerome Powell θα επαναλάβει πιθανότατα στην αυριανή συνέντευξή του ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θέλουν να δουν μια πιο βιώσιμη υποχώρηση της αύξησης των τιμών προτού χαλαρώσουν την πολιτική τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Διαχειριστής hedge fund: «Κάποιος κάνει λάθος για τον κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ»

ΗΠΑ: Απροσδόκητη ανάκαμψη στο καταναλωτικό κλίμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News