Business & Finance Παρασκευή 27/10/2023, 16:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Νέα ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών και την καταναλωτική δαπάνη

ΗΠΑ: Νέα ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών και την καταναλωτική δαπάνη

Αυξημένος ήταν ο προτιμώμενος δείκτης μέτρησης της Fed για τον υποκείμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ενώ και οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν, σε μια εξέλιξη που ανοίγει εκ νέου την πόρτα σε μια ακόμα επιτοκιακή αύξηση τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο, ενώ η προσαρμομένη με τον πληθωρισμό καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,4% τον περασμένο μήνα. Ο συνολικός δείκτης τιμών PCE, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 3,4% σε ετήσια, ενισχυμένος από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας.

Ο συνδυασμός της αύξησης των πιέσεων στις τιμές και της ανθεκτικής ζήτησης των νοικοκυριών εγκυμονεί κινδύνους για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed. Ενώ οι οικονομολόγοι αναμένουν γενικά ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα επιβραδυνθούν τους επόμενους μήνες, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν προειδοποιήσει ότι τα ισχυρά στοιχεία θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στη συνέχιση της σύσφιγξης.

Πάντως, οι policymakers αναμένεται ευρέως να αφήσουν αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς στη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα. Η ταχεία άνοδος του κόστους δανεισμού – οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων ξεπέρασαν το 5% για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα – συνέβαλε στην επιφυλακτικότητα της Fed.

Ένας βασικός τομέας ανησυχίας για τους αξιωματούχους είναι ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών, o opo;iow -εξαιρουμένων της στέγασης και της ενέργειας- επιταχύνθηκε στο 0,4%, από 0,1% τον προηγούμενο μήνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News