Business & Finance Τετάρτη 11/10/2023, 16:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση τιμών παραγωγού

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η αύξηση τιμών παραγωγού

Αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας κυρίως του υψηλότερου ενεργειακού κόστους που εξακολουθεί να θέτει εμπόδια στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,3%. Το κόστος της βενζίνης αυξήθηκε κατά 5,4%. Παράλληλα, ο ετήσιος δείκτης εκτινάχθηκε στο 2,2% τον Σεπτέμβριο από 2,0% τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αποκλιμάκωση στο 1,6%. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,3%. Σε ετήσια βάση επιβράδυνε στο 2,8% από 2,9% τον Αύγουστο. 

Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν σταθερά λόγω της ενέργειας και της ισχυρότερης αύξησης του κόστους των τροφίμων εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Ωστόσο, εξαιρουμένων αυτών των συνιστωσών, σημείωσαν άνοδο μόλις 0,1%. Το κόστος των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,3%, εξαιτίας κυρίως από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου – οι οποίες έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους τον Σεπτέμβριο – απειλεί την πρόοδο μηνών στην τιθάσευση του πληθωρισμού των παραγωγών. Ενώ οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση, η σύγκρουση στο Ισραήλ κινδυνεύει να διατηρήσει το κόστος σε υψηλά επίπεδα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News