Business & Finance Τρίτη 14/11/2023, 15:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Οκτώβριο

ΗΠΑ: Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Οκτώβριο

Χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,2%, καταγράφοντας την πρώτη του πτώση εδώ και και 4 μήνες.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 3,2% έναντι 3,7% τον Σεπτέμβριο έναντι προβλέψεων για 3,3%. 

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης έμεινε αμετάβλητος.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ήταν επίσης ασθενέστερος από τις προβλέψεις, καθώς υποχώρησε στο 4,0% σε ετήσια βάση από 4,1% τον Σεπτέμβριο και κατά 0,2% σε μηνιαία βάση. Oι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 4,1% και 0,3% αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι οι οικονομολόγοι προτιμούν τον δομικό δείκτη ως ενδεικτικό του υποκείμενου πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί σημαντικά από το υψηλό 40 ετών που είχε φθάσει πέρυσι. Αυτό έχει οδηγήσει αρκετούς αξιωματούχους της Fed να δηλώνουν ότι μπορεί να έχουν τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά ο πρόεδρος Jerome Powell έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια αν χρειαστεί.

Η Fed διατήρησε τα επιτόκια σταθερά σε υψηλό 22 ετών νωρίτερα αυτό το μήνα και οι traders έχουν γίνει όλο και πιο σίγουροι ότι τα επιτόκια έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους. Ενδεικτικό είναι ότι τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων για πρώτη φορά τον ερχόμενο Ιούνιο αυξήθηκαν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Παραμένει υψηλός ο πληθωρισμός για δεύτερο μήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News