Business & Finance Τετάρτη 15/11/2023, 16:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών παραγωγού εδώ και 2,5 χρόνια

ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη πτώση των τιμών παραγωγού εδώ και 2,5 χρόνια

Οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη μεταλύτερη υποχώρηση εδώ και 2,5 περίπου χρόνια τον Οκτώβριο, μια μέρα μετά τα στοιχεία που έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 3,2%, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η κορύφωση του πληθωρισμού έχει πιθανότατα περάσει.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 0,5% τον Οκτώβριο, έναντι των εκτιμήσεων για πτώση 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε κινηθεί 0,4% υψηλότερα σε μηνιαία βάση. Το υπουργείο ανέφερε ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από τον Απρίλιο του 2020.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός PPI παρέμεινε αμετάβλητος, επίσης κάτω από την πρόβλεψη για αύξηση 0,3%. Εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και των εμπορικών υπηρεσιών, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,1%.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 1,3%, αρκετά κάτω από την εκτίμηση των οικονομολόγων για 1,9%, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε σημειώσει κέρδη 2,2%. 

Η έκθεση έρχεται μία ημέρα αφότου το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτό πυροδότησε ένα ράλι στη Wall Street, όπου αυξάνεται το αίσθημα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων και θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αρχίσει να τα μειώνει το πρώτο εξάμηνο του 2024.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: H καλύτερη συνεδρίαση για τον S&P 500 από τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Οκτώβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News