Business & Finance Τετάρτη 28/02/2024, 14:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε χαμηλό σχεδόν 30ετίας η ζήτηση για αγορά κατοικίας

ΗΠΑ: Σε χαμηλό σχεδόν 30ετίας η ζήτηση για αγορά κατοικίας

Ο δείκτης των αιτήσεων για αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ μειώθηκε για πέμπτη εβδομάδα, προσεγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 1995, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων διατηρήθηκαν πάνω από το 7%.

Ο δείκτης της Ένωσης Τραπεζών Υποθηκών για τις αιτήσεις χορήγησης ενυπόθηκων δανείων για αγορά κατοικίας μειώθηκε κατά 4,5% την εβδομάδα που έληξε στις 23 Φεβρουαρίου, στο 127,6. Πρόκειται για την ασθενέστερη τιμή του από τον Οκτώβριο, όταν διολίσθησε σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, υποδηλώνοντας ότι η δυναμική της αγοράς κατοικίας εξασθενεί.

Το συμβατικό επιτόκιο για ένα 30ετές σταθερό στεγαστικό δάνειο υποχώρησε κατά 2 μονάδες βάσης στο 7,02%, κυμαινόμενο κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων ξεκίνησαν το 2024 κάτω από το 7%, ενισχύοντας τις πωλήσεις νέων και υφιστάμενων κατοικιών τον Ιανουάριο. Αλλά οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ -εν μέσω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, της υγιούς αγοράς εργασίας και του επίμονου πληθωρισμού- έχουν δηλώσει ότι δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια, γεγονός που έχει ωθήσει το κόστος χρηματοδότησης των κατοικιών σε υψηλότερα επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο συνολικός δείκτης για τις αιτήσεις υποθηκών, ο οποίος παρακολουθεί τόσο τις αγορές κατοικιών όσο και την αναχρηματοδότηση, μειώθηκε κατά 5,6% την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλό τριών μηνών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News