Business & Finance Τρίτη 5/09/2023, 15:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι SRB: Έρχονται νέα σοκ στις αγορές – Προσοχή στα ακίνητα

Καμπανάκι SRB: Έρχονται νέα σοκ στις αγορές – Προσοχή στα ακίνητα

Για «περαιτέρω προκλήσεις και σοκ» τους επόμενους μήνες προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (SRB), Klaas Knot, υποστηρίζοντας ότι τα υψηλά επιτόκια δυσχεραίνουν την ανάκαμψη και απειλούν βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως την αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, σε ενημέρωση των ηγετών της G20 ενόψει της Συνόδου στο Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα, ο Knot δήλωσε: «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της και ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού σε μεγάλες οικονομίες φαίνεται όλο και περισσότερο». «Θα υπάρξουν σίγουρα περαιτέρω προκλήσεις και σοκ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα τους επόμενους μήνες και χρόνια», προσέθεσε ο ίδιος.

Τους τελευταίους μήνες επικρατεί σχετική σταθερότητα στις αγορές παρά τις συναπτές κρίσεις που έπληξαν το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη και ιδίως στις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο Knot δήλωσε ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι, παρότι πράγματι περιορίστηκε το ρίσκο από τις καταρρεύσεις τραπεζών στην αρχή του έτους.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει στενή εποπτεία του τομέα των ακινήτων, ώστε να εντοπιστούν τυχόν ενδείξεις στρες, καθώς είναι ευάλωτος στις αυξήσεις επιτοκίων. Επίσης απηύθυνε έκκληση σε όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα να διαχειρίζονται τους κινδύνους προσεκτικά. Σημειώνεται ότι ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων αργεί να φανεί στην οικονομία.

Τέλος, ο Knot σημείωσε ότι οι παγκόσμιοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που είχαν συμφωνηθεί το 2017 θα πρέπει να εφαρμοστούν καθολικά και εναρμονισμένα, καθώς υπάρχει περίπτωση να ξεσπάσουν νέες κρίσεις στις αγορές. Δήλωσε μάλιστα ότι υπάρχει ανάγκη αυστηρότερης εποπτείας σε μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμοστούν και εκεί οι διεθνείς κανόνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Οι αυξήσεις επιτοκίων απειλούν τη σταθερότητα – Κίνδυνος ανεξέλεγκτης πτώσης στα ακίνητα

Καμπανάκι SRB: Υπάρχουν τράπεζες too big to fail στην Ευρωζώνη

ΔΝΤ: Κίνδυνος για την αγορά κατοικίας τα υψηλά επιτόκια – Πόσο ασφαλής είναι η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News