Business & Finance Τετάρτη 7/02/2024, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέα τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ; Μια προβληματική περίπτωση σπέρνει πανικό

Έρχεται νέα τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ; Μια προβληματική περίπτωση σπέρνει πανικό

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την τραπεζική κρίση που έπληξε τις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ και προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς και στον ευρωπαϊκό κλάδο. Τώρα, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται μία νέα περιφερειακή τράπεζα, η οποία κατά ορισμένους απειλεί να αποσταθεροποιήσει ξανά τον αμερικανικό ή ακόμα και τον διεθνή τραπεζικό κλάδο.

Ο λόγος για την New York Community Bancorp (NYCB), η οποία έχει περίπου 400 καταστήματα στις ΗΠΑ και διογκώθηκε σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, καθώς απέκτησε περιουσιακά στοιχεία της χρεοκοπημένης Signature Bank, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιό της να ξεπερνά πλέον τα 100 δισ. δολάρια. Την τελευταία εβδομάδα, η μετοχή της βούλιαξε, χάνοντας τουλάχιστον το 50% της αξία της, καθώς ανακοίνωσε απροσδόκητες απώλειες από δάνεια για κατοικίες και χώρους γραφείων.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν σταματά εκεί, αφού η κατάσταση της NYCB έσπειρε ανησυχίες για την υγεία και το μέλλον των αμερικανικών τραπεζών, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές μετοχές να δέχονται σημαντικές πιέσεις τις τελευταίες ημέρες. Εξάλλου, οι φόβοι για υπερβολική συγκέντρωση κινδύνου και τα «φουσκωμένα» χαρτοφυλάκια ομολόγων ήταν ο λόγος για την αλυσιδωτή κατάρρευση μιας σειράς αμερικανικών τραπεζών πέρυσι.

Οι ανησυχίες

Τώρα, μια σειρά μικρών περιφερειακών τραπεζών είναι πιθανό να δει απώλειες από στεγαστικά δάνεια, το οποίο και ανησυχεί ιδιαίτερα την αγορά. Πρόκειται ιδίως για δάνεια που έκλεισαν προτού η στροφή στην υβριδική εργασία επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες χώρων γραφείων και πέσει η αξία των σχετικών κτιρίων. Επίσης, λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, το κόστος της αποπληρωμής τέτοιου είδους δανείων έχει ανέβει.

Βέβαια, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν μερικές ημέρες στην εκπομπή 60 minutes δήλωσε ότι είναι αρκετά απίθανο να δούμε μια τραπεζική κρίση που θα πηγάζει από τον κλάδο του real estate. Τόνισε ότι υπάρχουν ορισμένες μικρότερες ή περιφερειακές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά συνεργάζονται με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο όμως η Fed παρακολουθεί εδώ και αρκετό καιρό, δήλωσε ο Powell.

Στο μεταξύ, αναδύονται και ανησυχίες περί μαζικών ρευστοποιήσεων, όπως συνέβη πέρυσι εν μέσω πανικού μεγαλοκαταθετών και οδήγησαν σε χρεοκοπίες τραπεζών. Σύμφωνα όμως με τους New York Times, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια ότι η NYCB θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζικές αναλήψεις

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα, οι καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί κατά μόλις 2% το τέταρτο τρίμηνο. Έκτοτε, δεν έχει σημειωθεί καμία ασυνήθιστη δραστηριότητα στις καταθέσεις, όπως ανέφεραν πιο πρόσφατα αναλυτές της Bank of America.

moneyreview.gr με πληροφορίες New York Times

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποιήσεις στην αγορά ακινήτων πλήττουν τράπεζες, από Νέα Υόρκη έως Τόκιο

ΗΠΑ: Σε κρίση ο «σωτήρας» της τραπεζικής κρίσης του 2023

«Κάποιος άναψε ένα σπίρτο και η τράπεζα φώναξε ‘φωτιά!’»: Ποιος φταίει για την SVB

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News