Business & Finance Δευτέρα 1/04/2024, 17:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Ανάπτυξη στη μεταποίηση μετά από ενάμιση χρόνο

ΗΠΑ: Ανάπτυξη στη μεταποίηση μετά από ενάμιση χρόνο

Πρώτη φορά εδώ και ενάμισι έτος αναπτύχθηκε ο αμερικανικός κλάδος της μεταποίησης, εμφανίζοντας κατακόρυφη άνοδο της παραγωγής τον Μάρτιο και αύξηση των νέων παραγγελιών. Σύμφωνα όμως με τα σχετικά στοιχεία του Ινστιτούτου ISN, η απασχόληση στα εργοστάσια παρέμεινε υποτονική και οι τιμές εισαγωγής ακολούθησαν ανοδική πορεία.

Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης μεταποίησης του ISN διαμορφώθηκε στις 50,3 μονάδες τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022 και τη μοναδική μέτρηση άνω των 50 μονάδων έκτοτε, το σημείο που σηματοδοτεί ανάπτυξη. Τον Φεβρουάριο ο ίδιος δείκτης είχε ανέλθει στις 47,8 μονάδες.

Η ανάκαμψη έδωσε τέλος σε 16 συναπτούς μήνες συρρίκνωσης του κλάδου της μεταποίησης, ο οποίος και αποτελεί το 10,4% της αμερικανικής οικονομίας. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερο περίοδο ύφεσης από την αρχή της δεκαετίας του 2000.

Σημειώνεται πως παρότι οι καταναλωτικές δαπάνες κλίνουν προς τον τομέα των υπηρεσιών, εξακολουθεί να υπάρχει σταθερή ζήτηση για προϊόντα μεταποίησης. Ο υποδείκτης που παρακολουθεί τις προβλέψεις νέων παραγγελιών εκτινάχθηκε στις 51,4 μονάδες τον περασμένο μήνα από 49,2 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Η παραγωγή στα εργοστάσια ανέκαμψε, με τον σχετικό δείκτη να αναρριχάται στις 54,6 μονάδες από 48,3 μονάδες τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιτάχυνση της μεταποίησης – Βελτίωση της απασχόλησης

Καθυστερεί η ανάκαμψη της Ευρωζώνης: Βαρίδια η Γερμανία και η Γαλλία

Βιομηχανία: Ασύμμετρη η πορεία των παγκόσμιων εργοστασίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News