Business & Finance Παρασκευή 1/03/2024, 19:49
PMI

Βιομηχανία: Ασύμμετρη η πορεία των παγκόσμιων εργοστασίων

Βιομηχανία: Ασύμμετρη η πορεία των παγκόσμιων εργοστασίων

Σοβαρές δυσκολίες να ανακάμψουν από το σοκ της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης συνεχίζουν να εμφανίζουν τα παγκόσμια εργοστάσια, με ασύμμετρη ανάκαμψη κατά μήκος της Ευρώπης και της Ασίας. Ο «γίγαντας» της ευρωπαϊκής μεταποίησης, η Γερμανία, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη μεγάλη πτώση της ζήτησης, ενώ προβλήματα δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία της μεταποίησης στην Κίνα.

Σύμφωνα με τους δείκτες υπευθύνων προμηθειών (PMI) του Φεβρουαρίου, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συνέχισε να κινείται πτωτικά, αν και οι επιχειρήσεις είναι αισιόδοξες για τις προοπτικές τους επόμενους μήνες. Το κόστος των πρώτων υλών υποχώρησε με ηπιότερο ρυθμό, ιδίως εξαιτίας των τιμών των εμπορευμάτων και όχι τόσο λόγω της αναστάτωσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στη Γερμανία, της οποίας η οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεταποίηση, η ύφεση συνεχίστηκε και τον Φεβρουάριο, με ταχεία πτώση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Στην Ιταλία, ο κλάδος συρρικνώθηκε για 11ο συναπτό μήνα, αν και υπήρξαν κάποιες ενδείξεις βελτίωσης, ενώ η κατάσταση στη Γαλλία βελτιώθηκε.

Ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες ξεχώρισε η Ισπανία, όπου η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν χρόνο χάρη στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Εκτός Ευρωζώνης, αξίζει να σημειωθεί η περίπτωση της Βρετανίας, η οποία συμπλήρωσε έναν χρόνο συρρίκνωσης της παραγωγής, αν και ο δείκτης PMI ενισχύθηκε.

«Κατά μήκος της Ευρωζώνης, υπάρχουν όλο και μεγαλύτερες αποκλίσεις στη μεταποιητική δραστηριότητα. Πρόκειται για σημαντική διαφορά με πέρυσι, όταν οι τάσεις ανάμεσα στις χώρες ακολουθούσαν παρόμοια πορεία», ανέφερε ο Boudewijn Driedonks, σύμβουλος στην McKinsey & Company.

Ανησυχητικά σημάδια στην Ασία

Στην Κίνα υπήρχαν αντικρουόμενα στοιχεία, καθώς ο επίσημος κρατικός δείκτης PMI έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να συρρικνώνεται έναντι ήπιας ανάκαμψης που έδειξε ο δείκτης του ιδιωτικού τομέα Caixin PMI. Πάντως, η απόδοση της Κίνας προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία διεθνώς προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά την κρίση στον τομέα των ακινήτων.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν τρωτά σημεία και στον μεταποιητικό τομέα της Ιαπωνίας το δεύτερο εξάμηνο του 2023, γεγονός το οποίο περιπλέκει τη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας της χώρας, η οποία προσπαθεί να διακόψει την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική. 

Υπενθυμίζεται ότι η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι και έχασε τον τίτλο της ως της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, καθώς οι καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες μειώθηκαν. Τώρα, τα στοιχεία του PMI δείχνουν ότι η παραγωγή των εργοστασίων συνέχισε να υποχωρεί, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι σε άλλα σημεία της Ασίας υπήρξαν σημάδια βελτίωσης. Για παράδειγμα η μεταποίηση στη Νότιο Κορέα ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενώ στην Ινδία, η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πέντε μήνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σε υψηλό διετίας ο PMI – Αισιοδοξία αλλά και ανατιμήσεις στην ελληνική μεταποίηση

Ενεργειακή κρίση χωρίς τέλος για την ελληνική βιομηχανία

Bloomberg: Στερεύουν οι δυνάμεις της γερμανικής βιομηχανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News