Business & Finance Παρασκευή 23/02/2024, 11:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Συρρίκνωση της οικονομίας στο τέλος του 2023 – Βουτιά στις επενδύσεις

Γερμανία: Συρρίκνωση της οικονομίας στο τέλος του 2023 – Βουτιά στις επενδύσεις

Συρρικνώθηκε στο τέλος του 2023 η γερμανική οικονομία, με μεγαλύτερο «βαρίδι» την πτώση των επενδύσεων, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. 

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,3% το δ’ τρίμηνο του 2023. Αυτό αποδίδεται εν μέρει στην «βουτιά» των επενδύσεων κατά 1,9% σε ετησιοποιημένη βάση. Παράλληλα, όμως, η ιδιωτική κατανάλωση έπεσε κατά 0,2%. Οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν ελαφρώς, κατά 0,3%.

Τα στοιχεία σκιαγραφούν μια προβληματική εικόνα, η οποία όσο παρατείνεται τόσο περισσότερο φαίνεται να απασχολεί τους αρμόδιους αξιωματούχους. Εξάλλου, η κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη φέτος, αναμένοντας πλέον αύξηση του ΑΕΠ κατά μόλις 0,2%, έπειτα από 0,3% το 2023.

Πρόκειται για αποτέλεσμα των ισχυρών πληγμάτων που δέχεται η Γερμανία από την ασθενή ζήτηση από το εξωτερικό, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, την έλλειψη των φθηνών ενεργειακών προμηθειών από τη Ρωσία και συνολικά από τις γεωπολιτικές εντάσεις. Η αβεβαιότητα εντείνεται και λόγω των διαφωνιών εντός της τρικομματικής κυβέρνησης της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταποίηση, ένας μεγάλος πυλώνας της γερμανικής οικονομίας, αντιμετωπίζει εδώ και μήνες σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα μάλιστα με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η κρίση στον κλάδο επιδεινώθηκε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο, με πτώση παραγγελιών και από το εσωτερικό και από το εξωτερικό.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Μείωση της πρόβλεψης ανάπτυξης για το 2024 σε μόλις 0,2%

PMI: Σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη – Βαθαίνει το πλήγμα στη γερμανική μεταποίηση

Bundesbank: Σε ύφεση η γερμανική οικονομία – Ασθενείς οι προοπτικές

Bloomberg: Στερεύουν οι δυνάμεις της γερμανικής βιομηχανίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News