Business & Finance Τετάρτη 21/02/2024, 17:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Μείωση της πρόβλεψης ανάπτυξης για το 2024 σε μόλις 0,2%

Γερμανία: Μείωση της πρόβλεψης ανάπτυξης για το 2024 σε μόλις 0,2%

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας αναμένεται τώρα να αυξηθεί μόλις κατά 0,2% φέτος, καθώς η χώρα βρίσκεται σε «ταραγμένα νερά», όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.

Η αναθεωρημένη πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση ύψους 1,3%. Ο Habeck πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει τώρα ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1% το 2025.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός απέδωσε την αναθεώρηση των προβλέψεων στο ασταθές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και στη χαμηλή ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, σε συνάρτηση με τα υψηλότερα επιτόκια.

«Η οικονομία βρίσκεται σε ταραγμένα νερά», είπε ο Habeck. «Βγαίνουμε από την κρίση πιο αργά από όσο περιμέναμε».

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός μειώνονται, και παρά την εκ νέου αύξηση της καταναλωτικής δύναμης, είπε.

Ο Habeck ωστόσο, υποστήριξε ότι η Γερμανία έχει αποδειχθεί ανθεκτική μπροστά στην απώλεια πρόσβασης σε ρωσικές θαλάσσιες προμήθειες αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η χώρα απέφυγε στο τσακ την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ της μειώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο.

Ο Habeck αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές για τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι αναμένεται να μειωθεί στο 2,8% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, πριν επιστρέψει στο εύρος στόχου του 2% το 2025.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Πάνω από 200 δισ. ευρώ το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία

Deutsche Bank: Τέλος η τηλεργασία Παρασκευές και Δευτέρες

Βερολίνο: Τελειώνει η πτώση των τιμών στέγης – Έρχονται επενδυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News