Business & Finance Δευτέρα 12/02/2024, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίντνερ: Καταστροφικό για την οικονομία το σενάριο Dexit που προτείνει το AfD

Λίντνερ: Καταστροφικό για την οικονομία το σενάριο Dexit που προτείνει το AfD

Η γερμανική οικονομία θα καταστραφόταν, εάν ακολουθούσε το παράδειγμα της Βρετανίας και αποχωρούσε από την Ε.Ε., όπως έχει προτεινει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ. 

Η ενιαία αγορά της Ε.Ε. είναι «υψίστης σημασίας» για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και το λεγόμενο Dexit θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο για την εξαρτώμενη από τις εξαγωγές Γερμανία, είπε ο Λίντνερ. 

«Θα κατέστρεφε την οικονομία μας. Γι΄αυτό ακριβώς θα πρέπει να το πω στους πολίτες, εντάξει μπορεί να μην είστε σύμφωνοι με τις πολιτικές της κυβέρνησης, όμως αυτός δεν είναι λόγος να αλλάξετε ολόκληρο το σύστημα και τη βάση στην οποία στηρίζεται ο πλούτος σας», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. 

Κορυφαίοι πολιτικοί αλλά και επικεφαλής επιχειρήσεων έχουν επανηλειμμένως προειδοποιήσεις ότι το όραμα του AfD για μία γερμανική εκδοχή του Brexit θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική δραστηριότητα. 

Ο επικεφαλής του AfD αποκάλεσε το Brexit «μοντέλο για τη Γερμανία» σε συνέντευξη που έδωσε στους FT τον προηγούμενο μήνα και πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έτσι ώστε να επιτρέψει στους ίδιους τους πολίτες να αποφασίσουν, όπως έκαναν και οι Βρετανοί. 

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Σολτς έχει πέσει στις δημοσκοπήσεις

Source: INSA/Wahlrecht.de

Οι Φιλελεύεροι Δημοκράτες του Λίντνερ δέχονται ιδιαιτέρως πιέσεις καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν το κατώτατο όριο του 5% που χρειάζονται για να μπουν στη βουλή στις επόμενες εκλογές που αναμένεται να γίνουν το φθινόπωρο του 2025. 

Ο Λίντνερ υποστηρίζει ότι η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας «δεν είναι τόσο καλή όσο θα έπρεπε» και γι΄αυτό, όπως είπε, προετοιμάζει προτάσεις για το πώς μπορεί να ενισχυθεί, ειδικά στον χρηματοοικονομικό τομέα. 

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές και αναμένει ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα βελτιώσει το πλαίσιο του επιχειρείν. 

Η Γερμανία ήταν η μοναδική οικονομία από την Ομάδα του G7 που παρουσίασε πέρυσι συρρίκνωση και αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση το 2024. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News