Business & Finance Τρίτη 12/09/2023, 07:09
ΗΠΑ

Ξεκινά η ιστορική δίκη εναντίον της Google – Τριγμοί στις Big Tech

Ξεκινά η ιστορική δίκη εναντίον της Google – Τριγμοί στις Big Tech

Η μεγαλύτερη δικαστική διαμάχη των τελευταίων δεκαετιών ξεκινά σήμερα για τον τεχνολογικό κλάδο, με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να στρέφεται εναντίον της Google για μονοπωλιακές τακτικές στον τομέα της αναζήτησης. Ως αποτέλεσμα της υπόθεσης, ενδέχεται να αλλάξει όχι μόνο η λειτουργία της κορυφαίας πλατφόρμας αναζήτησης διεθνώς, αλλά και χρόνιες πολιτικές που ακολουθεί ολόκληρη η βιομηχανία.

Ειδικότερα, εκπρόσωποι της Google θα βρεθούν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή για αγωγές που ασκήθηκαν το 2020 και τελικά ενώθηκαν σε μία υπόθεση, από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 38 πολιτείες των ΗΠΑ. Κύρια κατηγορία είναι η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στον τομέα της αναζήτησης μέσω συμφωνιών με τρίτους φορείς και κατασκευαστές smartphones, οι οποίες κατέστησαν το Google Search τη βασική -ή μοναδική- επιλογή σε δημοφιλή προϊόντα.

Η Google από την πλευρά της έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία, ενώ υποστηρίζει ότι ανταγωνίζεται δίκαια στην αγορά και πως οι καταναλωτές προτιμούν τα εργαλεία της διότι είναι τα καλύτερα.

Μειωμένο κατηγορητήριο

Στην αποσφράγιση των αγωγών τον περασμένο μήνα, ο δικαστής Amit P Mehta απέρριψε ορισμένες από τις κατηγορίες, δίνοντας μια μικρή νίκη για την Google. Έκρινε μεταξύ άλλων ότι ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων αναζήτησης δεν βλάπτει ανταγωνιστικές εταιρείες, όπως το Expedia και το Yelp. Ωστόσο, ορισμένες από τις σοβαρότερες κατηγορίες θα εξεταστούν, όπως ότι τα συμβόλαια αποκλειστικότητας της Google με κατασκευαστές κινητών βλάπτουν τους ανταγωνιστές. 

Σε γνώμη του που κοινοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, ο δικαστής σημείωνε πως το brand της Google είναι τόσο διαδεδομένο, ώστε τα λεξικά το αναγνωρίζουν σαν ρήμα. Τόνισε επίσης ότι το 2020 η Google είχε σχεδόν 90% του μεριδίου της αγοράς και ότι οι διαφημιστικές καταβάλλουν άνω των 80 δισ. δολαρίων ετησίως, απλώς και μόνο για να φτάσουν στον γενικό χρήστη αναζήτησης. «Μία εταιρεία με μονοπωλιακή ισχύ δρα παράνομα μόνον όταν η λειτουργία της πνίγει τον ανταγωνισμό», τόνιζε ο Mehta, επισημαίνοντας ότι οι ενάγοντες θα πρέπει να αποδείξουν τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού για κάθε κατηγορία ξεχωριστά.

Σε κάθε περίπτωση, το πόρισμα της δίκης μπορεί κάλλιστα να αλλάξει εκ θεμελίων τον τομέα των Big Tech, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν και διογκώνονται ανενόχλητες τις τελευταίες δεκαετίες. Επίσης, ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια πιο επιθετική προσέγγιση από την αμερικανική κυβέρνηση στο πεδίο του ανταγωνισμού. «Η δίκη του Google Search θα επηρεάσει βαθύτατα τον ψηφιακό μας κόσμο, καθώς το πόρισμα θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο εκατομμύρια Αμερικανοί μπαίνουν και χρησιμοποιούν το Ίντερνετ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Katherine Van Dyck, σύμβουλος στην ΜΚΟ American Economic Liberties Project, η οποία αιτήθηκε δημοσιοποίηση της ακροαματικής διαδικασίας λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε δίκη η Google για αντιμονοπωλιακή τακτική, αλλά με μειωμένο κατηγορητήριο

25 χρόνια Google: Αυτή είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική εξέλιξη που θα δούμε

«Χαλινάρια» σε έξι Big Tech από Κομισιόν – Οι νέοι κανόνες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News