Business & Finance Παρασκευή 4/08/2023, 21:52
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Σε δίκη η Google για αντιμονοπωλιακή τακτική, αλλά με μειωμένο κατηγορητήριο

ΗΠΑ: Σε δίκη η Google για αντιμονοπωλιακή τακτική, αλλά με μειωμένο κατηγορητήριο

Η Google της Alphabet Inc. θα αντιμετωπίσει μια μειωμένη αγωγή για αντιμονοπωλιακή τακτική σχετικά με την πολιτική αναζήτησης που εφαρμόζει, αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε ορισμένους ισχυρισμούς των γενικών εισαγγελέων των πολιτειών.

Σε μια απόφαση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Amit Mehta δήλωσε ότι οι γενικοί εισαγγελείς των δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google έβλαψαν τους ανταγωνιστές όπως η Yelp Inc. και η Expedia Group Inc.

Ο Mehta θεωρεί ότι ευσταθούν οι ισχυρισμοί του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι οι συμβάσεις της Google με την Apple Inc., τη Mozilla Corp. και τους κατασκευαστές smartphone για την προεγκατάσταση της δικής της μηχανής αναζήτησης έβλαψαν τον ανταγωνισμό.

Ο ισχυρισμός των πολιτειών σχετικά με την κάθετη αναζήτηση «δεν στηρίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, αλλά σχεδόν αποκλειστικά στη γνώμη και την εικασία του εμπειρογνώμονα», έγραψε ο Mehta. «Με απλά λόγια, δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο στο αρχείο για την πρόκληση αντι-ανταγωνιστικής ζημίας».

Η υπόθεση, που έχει οριστεί για δίκη στις 12 Σεπτεμβρίου, θα επικεντρωθεί τώρα στις συμφωνίες που έκανε η Google με εταιρείες για να θέσει τη μηχανή αναζήτησης της ως προεπιλεγμένη, οι οποίες, σύμφωνα με τους ενάγοντες, εμπόδισαν τους ανταγωνιστές, όπως το Bing και το DuckDuckGo της Microsoft Corp. να αποκτήσουν την κλίμακα που απαιτείται για να ανταγωνιστούν τη Google.

Ο Mehta δήλωσε στην απόφαση της Παρασκευής ότι χρειάζεται περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πώς οι συμφωνίες της Google με προγράμματα περιήγησης και κατασκευαστές smartphone επηρέασαν την αγορά ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα και να αποφασίσει για τη νομιμότητά τους.

Η Google επανέλαβε ότι οι καταναλωτές έχουν επιλογές στο διαδίκτυο σχετικά με το πού θα αναζητήσουν πληροφορίες. 

«Ανυπομονούμε να δείξουμε στη δίκη ότι η προώθηση και η διανομή των υπηρεσιών μας είναι τόσο νόμιμη όσο και υπέρ του ανταγωνισμού», ανέφερε σε δήλωσή του ο Kent Walker, επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Google.

Η Google επεδίωξε να πετύχει την απόρριψη των δύο αντιμονοπωλιακών υποθέσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης και των κρατικών εισαγγελέων, οι οποίες κατατέθηκαν χωριστά το 2020. Οι αγωγές υποστηρίζουν ότι οι συμφωνίες της Google για να διασφαλίσει ότι η δική της μηχανή αναζήτησης είναι η προεπιλεγμένη σε προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο και σε κινητές συσκευές παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους. Ο Mehta επιβλέπει και τις δύο αγωγές.

Οι υποθέσεις είναι US v. Google, 20-cv-03010, και Colorado v. Google, 20-cv-03715, Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, Περιφέρεια της Κολούμπια (Ουάσινγκτον).

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News