BUSINESS & FINANCE

Αεροπορικές: Η μάχη για τους ταξιδιώτες του φθινοπώρου

Αεροπορικές:  Η μάχη για τους ταξιδιώτες του φθινοπώρου

Σημαντικές εκπτώσεις προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες στις τιμές των εισιτηρίων με στόχο και την προσέλκυση του κύματος των ταξιδιωτών του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αντίστοιχες προσφορές είχαν προηγηθεί και λίγο πριν έρθει το καλοκαίρι, με τους αερομεταφορείς να έχουν την προσοχή τους στραμμένη και στους… αναποφάσιστους. Ενδεικτικά, τον περασμένο Μάιο η Aegean, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά αερομεταφορών, διέθετε εισιτήρια με έκπτωση έως 30% στους 135 προορισμούς εξωτερικού του δικτύου της.

Πλέον με το φθινόπωρο να απέχει λίγο περισσότερο από ένα μήνα, οι εκπτώσεις για κρατήσεις το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου πολλαπλασιάζονται.

Ειδικότερα, η Aegean, μέχρι και την Τετάρτη 26 Ιουλίου, προσφέρει έκπτωση 30% στο σύνολο των προορισμών του εξωτερικού για πτήσεις από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι και 15 Δεκεμβρίου. Ετσι, στο δρομολόγιο Αθήνα – Παρίσι το εισιτήριο με προορισμό τη γαλλική πρωτεύουσα κοστίζει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου από 193 ευρώ, με την τιμή του ναύλου επιστροφής, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, να ξεκινάει από 90 ευρώ.

Μέσω άλλης εκπτωτικής προσφοράς, που έληξε πριν από μερικές ημέρες, ο αερομεταφορέας διέθετε πτήσεις από 24 ευρώ στο δίκτυο του εσωτερικού, αρκεί αυτές να πραγματοποιηθούν από 1ης Σεπτεμβρίου μέχρι τέλους Μαρτίου 2024.

Ωστόσο, σταθερά μέχρι και τις 4 Σεπτεμβρίου για πτήσεις από την Αθήνα προς τη Σητεία της Κρήτης και τη Σκύρο, το νοτιότερο νησί των Βόρειων Σποράδων, η Aegean προσφέρει εισιτήρια με τιμή από 29 ευρώ, επενδύοντας στη χωρική επέκταση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Κι αυτό δεδομένου ότι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, έχουν κορεστεί.

Τις τιμές των εισιτηρίων για τη μετακαλοκαιρινή περίοδο ρίχνουν και αεροπορικές εταιρείες με μικρότερο μερίδιο αγοράς, όπως η Sky Express. Η αεροπορική προσφέρει έκπτωση έως 40% για πτήσεις από 4 Σεπτεμβρίου μέχρι 20 Δεκεμβρίου στους περίπου 40 προορισμούς της (εξαιρουμένων των άγονων που είναι επιδοτούμενοι).

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία πληθυσμού που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή και επιλογής μεταθέτουν τις θερινές διακοπές τον Σεπτέμβριο. Δεν λείπουν ακόμη και όσοι επιλέγουν προορισμούς όπως η Στοκχόλμη ή το Οσλο για να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες του ευρωπαϊκού Νότου. Η μετ’ επιστροφής πτήση Αθήνα – Στοκχόλμη με Aegean για το διάστημα 19-27 Αυγούστου κοστίζει συνολικά από περίπου 500 ευρώ.

Παράλληλα, με το βλέμμα στην προσέλκυση των ταξιδιωτών της τελευταίας στιγμής βρίσκονται στραμμένο ξένες αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν μειωμένους ναύλους. Ετσι, η χαμηλού κόστους ιρλανδική Ryanair διαθέτει εισιτήρια από 25 ευρώ με προορισμό το Μιλάνο και την Μπολόνια, 30 ευρώ προς Βουδαπέστη και Ρώμη (Φιουμιτσίνο), 52 ευρώ προς Κατόβιτσε (Πολωνία) και από 60 ευρώ προς Λονδίνο.

Ενδεικτικά, η μετάβαση μέσω Ryanair προς το Λονδίνο και το αεροδρόμιο «Στάνστεντ» κοστίζει την Πέμπτη 10 Αυγούστου 100 ευρώ, με την τιμή του εισιτηρίου επιστροφής να διαμορφώνεται στα 117 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιβάτες θα έχουν μόνο μία μικρή αποσκευή που να χωράει κάτω από το κάθισμα. Χωρίς αποσκευές η ουγγρική Wizz Air διαθέτει την τιμή του εισιτηρίου μετ’ επιστροφής στο Λονδίνο προς 135 ευρώ, από τα οποία 35 ευρώ αντιστοιχούν στην πτήση της μετάβασης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Αύξηση στις ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν το 2022, σε ετήσια βάση, ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών, των διανυκτερεύσεων και κατ’ επέκταση της ταξιδιωτικής δαπάνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Eρευνας Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Ημεδαπών Τουριστών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Πέρυσι, έναντι του 2021, αυξήθηκαν κατά 11%, σε 4,8 εκατ., τα άτομα όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι, ενώ ενισχύθηκε κατά 30,2%, σε 8,3 εκατ., και ο αριθμός των ταξιδιών. Στους συγκεκριμένους ανθρώπους αντιστοιχούν 68,6 εκατ. διανυκτερεύσεις και δαπάνες της τάξεως των 3 δισ. ευρώ, με τα δύο μεγέθη να έχουν αυξηθεί κατά 14,3% και 53,5% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 96% των «αποδράσεων» αφορούσε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους (ανάπαυση, αναψυχή διακοπές, επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους, λοιποί προσωπικοί λόγοι). Το υπολειπόμενο ποσοστό (4%) αντιστοιχεί σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους. Ως προς τη διάρκεια διαμονής των προσωπικών ταξιδιών, η σημαντικότερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στον αριθμό των ταξιδιών διάρκειας 4 έως 7 διανυκτερεύσεων, κατά 39,5% στα ταξίδια και 39,2% στις διανυκτερεύσεις. Τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν με χερσαία μέσα μεταφοράς (4,4 εκατ.) και, δευτερευόντως, με θαλάσσια μέσα (1,3 εκατ.), με τα πρώτα να έχουν αυξηθεί κατά 18,7% συγκριτικά με το 2021.

Διαβάστε επίσης: 

Τουρισμός: Οι πέντε εθνικότητες που άφησαν τα περισσότερα χρήματα το 2022

Οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν διακοπές στην Ελλάδα – Αλλά όχι πια στη Μύκονο

Τουρισμός: Οι υψηλές θερμοκρασίες αλλάζουν προορισμούς και συνήθειες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News