Life & Arts Τετάρτη 6/09/2023, 16:09
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο CEO

25 χρόνια Google: Αυτή είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική εξέλιξη που θα δούμε

25 χρόνια Google: Αυτή είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική εξέλιξη που θα δούμε

Ενόψει των 25ων γενεθλίων της στις 27 Σεπτεμβρίου, η Google διά στόματος του CEO της, Sundar Pichai, τιμά τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην ιστορία του Ίντερνετ. Σε ανάρτησή του στο blog της Google, ο Pichai, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» του τεχνολογικού κολοσσού από το 2015, ξεχωρίζει ένα καθοριστικό στοιχείο για τα επόμενα βήματα του Διαδικτύου: την τεχνητή νοημοσύνη.

«Σε βάθος χρόνου, η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική αλλαγή που θα δούμε στις ζωές μας. Είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αλλαγή από τους σταθερούς υπολογιστές στους φορητούς και μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το ίδιο το Ίντερνετ. Είναι ένας θεμελιώδης επαναπροσδιορισμός της τεχνολογίας και ένας απίστευτος καταλύτης της ανθρώπινης εφευρετικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Pichai μεταξύ άλλων.

Ανατρέχοντας στην 25ετή ιστορία της, ο Pichai εκτιμά πως η Google έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Διαδικτύου, όπως το ξέρουμε σήμερα. Όραμα των ιδρυτών, του Larry Page και του Sergey Brin, ήταν να οργανώσουν τις διαθέσιμες πληροφορίες, ώστε να είναι διαθέσιμες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πέρυσι, όμως, η κυκλοφορία του ChatGPT εκτίναξε τη δημοτικότητα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI), με αποτέλεσμα οι τεχνολογικές εταιρείες να σπεύδουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το πρόβλημα για εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google, ήταν ότι η παραγωγική ΑΙ προσέφερε μεταξύ άλλων έναν νέο τρόπο αναζήτησης πληροφοριών.

«Η Google επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη σχεδόν από την αρχή. Ήμαστε από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν machine learning στα προϊόντα μας, από τις αρχές του 2000, για διορθώσεις ορθογραφίας, τη βελτίωση της ποιότητας των διαφημίσεων και για την ανάδειξη προτάσεων και συμβουλών», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Pichai. Επίσης, προς αυτή την κατεύθυνση ήταν σημαντική η εξαγορά της DeepMind το 2014, της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Λονδίνο. 

Κι όμως, η ανάδυση του ChatGPT πέρυσι προκάλεσε αναταραχή στους εσωτερικούς κόλπους της Google. Ο ίδιος ο Pichai είχε θορυβηθεί από τον αντίκτυπο της παραγωγικής ΑΙ, ενώ φημολογείται ότι ο Brin επισκέφθηκε επανειλημμένως τα γραφεία της Google φέτος, ώστε να επιβλέπει προσωπικά πρότζετ τεχνητής νοημοσύνης.

Τελικά, η εταιρεία λάνσαρε τον Φεβρουάριο το δικό της chatbot AI, το Bard, ενώ ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το Gemini, το οποίο πρόκειται να ανταγωνιστεί το μοντέλο GPT. 

«Το να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη πιο βοηθητική για όλους και να την αξιοποιήσουμε με υπευθυνότητα είναι ο πιο σημαντικός τρόπος να εκπληρώσουμε την αποστολή μας για την επόμενη δεκαετία και παραπέρα», δηλώνει ο Pichai στην ανάρτησή του. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έγιναν δύο τεράστιες επιστημονικές ανακαλύψεις – Γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται;

Elon Musk: Φτιάχνει εταιρεία ΑΙ για να «κατανοήσει την αληθινή φύση του σύμπαντος»

Το ChatGPT έμαθε να λέει ψέματα – Και το κάνει καλύτερα από τους ανθρώπους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News