Business & Finance Δευτέρα 12/02/2024, 12:24
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Κρίση στο real estate με πτώση – ρεκόρ για τα επαγγελματικά ακίνητα

Γερμανία: Κρίση στο real estate με πτώση – ρεκόρ για τα επαγγελματικά ακίνητα

Τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ και δύο δεκαετίες υπέστη η αγορά επαγγελματικών ακινήτων στη Γερμανία λόγω κυρίως του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά επιστροφής των υπαλλήλων στα γραφεία.

Η πτώση των τιμών επιταχύνθηκε το δ’ τρίμηνο και κυμάνθηκε στο 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η γερμανική τραπεζική ένωση VDP. Για το σύνολο του έτους, οι τιμές υποχώρησαν περισσότερο από 10%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη των καταγραφών το 2003, ενώ οι προοπτικές κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση στις αρχές του 2024.

Η κρίση του real estate πλήττει περισσότερο τα γραφεία σε σχέση με τις κατοικίες, δήλωσε ο Jens Tolckmitt, διευθύνων σύμβουλος της VDP. Καθώς η οικονομία της Γερμανίας παραπαίει και η αβεβαιότητα σχετικά με την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία αυξάνεται, «η ζήτηση για γραφεία παραμένει υποτονική», πρόσθεσε. 

Γερμανία: Κρίση στο real estate με πτώση – ρεκόρ για τα επαγγελματικά ακίνητα-1

Τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων απειλούν να βυθίσουν ορισμένες τράπεζες σε κρίση. Οι ανησυχίες για την έκθεση στον τομέα αυξάνονται και ιδίως οι τράπεζες της Γερμανίας βρίσκονται υπό τον αυξανόμενο έλεγχο των επενδυτών.

Η μετοχή της Deutsche Pfandbriefbank AG υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά την Παρασκευή, μετά την αναθεώρηση του outlook, όπου κάνει λόγο για πιθανές ζημίες λόγω της αδυναμίας στην αγοράεμπορικών ακινήτων. Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις αγορές, τόνισε ότι οι χρηματοδοτικές της ανάγκες για το έτος είχαν ήδη καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό. 

Ο Tolckmitt της VDP εκτιμά ότι η αγορά των γερμανικών εμπορικών ακινήτων ενδέχεται να παραμείνει αδύναμη, καθώς οι δυνητικοί αγοραστές γραφείων εξακολουθούν να απαιτούν μεγαλύτερες εκπτώσεις από αυτές που οι περισσότεροι πωλητές είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν. «Στις αρχές του 2024, η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, με τις τιμές να συνεχίζουν να μειώνονται», δήλωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γιατί απεργούν οι Γερμανοί;

Bloomberg: Στερεύουν οι δυνάμεις της γερμανικής βιομηχανίας

Λίντνερ: Η έλλειψη ανάπτυξης κάνει τη Γερμανία φτωχότερη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News