Business & Finance Πέμπτη 22/02/2024, 11:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PMI: Σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη – Βαθαίνει το πλήγμα στη γερμανική μεταποίηση

PMI: Σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη – Βαθαίνει το πλήγμα στη γερμανική μεταποίηση

Σε υψηλό οκτώ μηνών ανήλθε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, παρουσιάζοντας βελτίωση στις υπηρεσίες, αλλά «παλεύοντας» να αντισταθμίσει την σοβαρή επιδείνωση της μεταποίησης στη Γερμανία.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για την Ευρωζώνη ανήλθε στις 48,9 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 47,9 μονάδων τον Ιανουάριο. Σημαντική βελτίωση φάνηκε στον τομέα των υπηρεσιών, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει στις 50 μονάδες, το σημείο που οριοθετεί την ύφεση, από 48,4 μονάδες τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές εντάθηκαν.

PMI: Σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη – Βαθαίνει το πλήγμα στη γερμανική μεταποίηση-1

Στο μεταξύ, απροσδόκητη πτώση κατέγραψε τον Φεβρουάριο η γερμανική μεταποίηση, βασικός πυλώνας της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, καθώς η ζήτηση -από το εξωτερικό και η εγχώρια- μειώθηκε.

O δείκτης PMI της S&P Global διολίσθησε στις 42,3 μονάδες τον Φεβρουάριο από 45,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Χάρη, όμως, στη βελτίωση των συνθηκών στον τομέα των υπηρεσιών, ο δείκτης που καταγράφει τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα κατέγραψε μικρότερη υποχώρηση στις 46,1 μονάδες από 47 μονάδες τον Ιανουάριο.

PMI: Σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη – Βαθαίνει το πλήγμα στη γερμανική μεταποίηση-2

«Μετά από μία αχτίδα ελπίδας τους τελευταίους μήνες, οι προοπτικές της γερμανικής βιομηχανίας φαίνονται αρκετά ζοφερές τώρα», δήλωσε ο Tariq Kamal Chaudhry, οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. 

Η εικόνα πάντως ήταν πιο αισιόδοξη στη Γαλλία, όπου η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν μικρότερη από το προσδοκώμενο. Από τον δείκτη διαφαίνεται ότι οι επιχειρήσεις είδαν άνοδο της ζήτησης, αλλά και προχώρησαν σε αύξηση των προσλήψεων.

PMI: Σημάδια ανάκαμψης στην Ευρωζώνη – Βαθαίνει το πλήγμα στη γερμανική μεταποίηση-3

«Η οικονομία της Γαλλίας είναι σε φάση ανάκαμψης. Ακόμη κι αν η οικονομία συρρικνωθεί, θα συμβεί σε πολύ βραδύτερο ρυθμό», σχολίασε ο Norman Liebke, οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου, η οποία καταρτίζει τους σχετικούς δείκτες μαζί με την S&P.

Σημειώνεται ότι και στη Γαλλία και τη Γερμανία, καταλύτης του πληθωρισμού είναι ο κλάδος των υπηρεσιών, λόγω του υψηλού κόστους εργασίας και ενέργειας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Και επίσημα απέφυγε την ύφεση η Ευρωζώνη – Ανάπτυξη 0,5% το 2023

Bloomberg: Στερεύουν οι δυνάμεις της γερμανικής βιομηχανίας

Berenberg Bank: Η ΕΚΤ έκανε λάθος με τα επιτόκια – Θα το παρακάνει και πάλι;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News