Business & Finance Τρίτη 24/10/2023, 11:31
«ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ»

Η Ευρωζώνη ίσως είναι ήδη σε ύφεση – «Λυγίζουν» οι μεγαλύτερες οικονομίες

Η Ευρωζώνη ίσως είναι ήδη σε ύφεση – «Λυγίζουν» οι μεγαλύτερες οικονομίες

Νέες ενδείξεις ύφεσης καταδεικνύει η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, η οποία συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη να αγγίζει πλέον χαμηλό τριών ετών. 

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 46,5 μονάδες, πολύ χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που δείχνει ύφεση.

Η Ευρωζώνη ίσως είναι ήδη σε ύφεση – «Λυγίζουν» οι μεγαλύτερες οικονομίες-1

«Στην Ευρωζώνη, τα πράγματα κινούνται από το κακό στο χειρότερο», σύμφωνα με τον Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγο στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. «Δεν θα εκπλαγούμε, εάν δούμε μια ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με δύο συναπτά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Μία από τις προκλήσεις για την οικονομία του μπλοκ είναι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, το κόστος ενέργειας και βέβαια οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να διατηρήσει σε σταθερό επίπεδο το κόστος δανεισμού, έπειτα από 10 συναπτές συνεδριάσεις αύξησης. Παρόλα αυτά, το οικονομικό κλίμα είναι ήδη βεβαρημένο και μια τέτοια απόφαση ενδέχεται να μην αρκεί για να ενθαρρύνει τις αγορές.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να δημοσιευτούν τα στοιχεία του ΑΕΠ Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο, στα οποία είναι πιθανό να εμφανιστεί συρρίκνωση 0,1%.

Επιβράδυνση στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες

Σημάδια συρρίκνωσης δείχνουν για έναν ακόμη μήνα οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ.

Σύμφωνα με την S&P Global, η γερμανική οικονομία φαίνεται να οδεύει προς ύφεση το 2023: «η Γερμανία ξεκινά το τελευταίο τρίμηνο του έτους με μία πικρή νότα. Η παραγωγή στη μεταποίηση συνεχίζει να πέφτει με ταχύ ρυθμό και η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών, η οποία αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, βρέθηκε ξανά στο “κόκκινο”», δήλωσε ο de la Rubia.

Η Ευρωζώνη ίσως είναι ήδη σε ύφεση – «Λυγίζουν» οι μεγαλύτερες οικονομίες-2

Στη Γαλλία, η δραστηριότητα στον τομέα της βιομηχανίας συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό λόγω της ασθενούς ζήτησης και του δείκτη προσδοκιών, ο οποίος διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η Ευρωζώνη ίσως είναι ήδη σε ύφεση – «Λυγίζουν» οι μεγαλύτερες οικονομίες-3

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΟΒΕ: Υποχώρησαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στην ελληνική βιομηχανία

EKT: Πέντε βασικά ερωτήματα για τη συνεδρίαση της Πέμπτης

Δημοσκόπηση Reuters: Υψηλό το κόστος δανεισμού έως τον Ιούλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News