Business & Finance Πέμπτη 22/02/2024, 16:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε χαμηλό μήνα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Σε χαμηλό μήνα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα μήνα, σε μια ένδειξη της συνεχιζόμενης αντοχής της αγοράς εργασίας παρά τον μεγάλο αριθμό των περικοπών υψηλόβαθμων στελεχών σε μεγάλες εταιρείες.

Οι αρχικές αιτήσεις μειώθηκαν κατά 12.000 σε 201.000 την εβδομάδα που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Ο αριθμός αυτός ήταν χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις όλων των οικονομολόγων.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, που αντιπροσωπεύουν τον συνολικό αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, μειώθηκαν σε 1,86 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 10 Φεβρουαρίου, επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα.

Τα τελευταία στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι οι αιτήσεις παραμένουν κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, έρχονται να προστεθούν σε άλλες εκθέσεις που δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει εύρωστη παρά τα αυξημένα επιτόκια. Πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν τη σταθερότητα της απασχόλησης ως βασικό παράγοντα που στηρίζει την πρόβλεψη για συνεχή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών φέτος.

Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις τείνουν να είναι ευμετάβλητες. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος βοηθά στην εξομάλυνση των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων, μειώθηκε στις 215.250.

Τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τις εποχικές επιδράσεις, μειώθηκαν κατά 197.932, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Η Καλιφόρνια και το Κεντάκι σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις.

Η Morgan Stanley και η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian Automotive Inc. είναι μεταξύ των εταιρειών που ανακοίνωσαν σχέδια μείωσης του εργατικού δυναμικού τους αυτόν τον μήνα. Ο αυξανόμενος αριθμός απολύσεων σε μεγάλες εταιρείες μπορεί να σηματοδοτήσει ότι οι αιτήσεις ανεργίας θα μπορούσαν να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, αν και μέχρι στιγμής τα στοιχεία παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Υπερθέρμανση στην αγορά εργασίας – Απομακρύνεται η νομισματική χαλάρωση

Nassim Taleb: Σε σπιράλ θανάτου οι ΗΠΑ – Ένα θαύμα θα τις σώσει

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού – Κάτω από 3% ο δομικός PCE

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News