Business & Finance Τετάρτη 31/01/2024, 16:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nassim Taleb: Σε σπιράλ θανάτου οι ΗΠΑ – Ένα θαύμα θα τις σώσει

Nassim Taleb: Σε σπιράλ θανάτου οι ΗΠΑ – Ένα θαύμα θα τις σώσει

Για κάποιους, το πρόβλημα του όλο και διογκούμενου χρέους των ΗΠΑ είναι «η πιο προβλέψιμη κρίση». Για τον Nassim Nicholas Taleb, συγγραφέα του best-seller «Ο Μαύρος Κύκνος», οι ΗΠΑ θα σωθούν μόνο με ένα «θαύμα».

Ο Taleb, που προέβλεψε εύστοχα την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, πιστεύει ότι τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας είναι πολύ πιο ευδιάκριτα σήμερα.

Το αμερικανικό δημόσιο χρέος είναι ένας «λευκός κύκνος», είπε μιλώντας σε εκδήλωση του hedge fund Universa Investments, στο οποίο λειτουργεί ως σύμβουλος, σύμφωνα με το Fortune. Ένας «λευκός κύκνος» είναι ένας κίνδυνος που είναι πιο πιθανός από τον απρόβλεπτο «μαύρο κύκνο».

«Όσο έχουμε το Κογκρέσο να συνεχίζει να διευρύνει το όριο του χρέους και να κλείνει συμφωνίες γιατί φοβόμαστε τις συνέπειες του να κάνουμε το σωστό –αυτή είναι η δομή του  πολιτικού συστήματος- τελικά θα έχουμε ένα σπιράλ του χρέους», είπε. «Και ένα σπιράλ του χρέους είναι σαν ένα σπιράλ θανάτου».

Αυτή τη στιγμή, το αμερικανικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 34,14 τρισ. δολάρια, που αντιστοιχούν περίπου σε 100.000 δολάρια για κάθε Αμερικανό, με το όριο χρέους να έχει ανασταλεί έως το 2025, έπειτα από μία συμφωνία που πέρασε το καλοκαίρι του 2023.

Και παρότι οι πιο βραχυπρόθεσμοι δείκτες δίνουν μια καλή εικόνα για την αμερικανική οικονομία –ο πληθωρισμός υποχωρεί, η Fed εκτιμάται ότι  θα μειώσει τα επιτόκια και η απασχόληση παραμένει σταθερή- ο Taleb αλλά και άλλες προσωπικότητες του finance, όπως ο Jamie Dimon της JP Morgan, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο CEO της JP Morgan προειδοποίησε πρόσφατα ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει μια «εξέγερση» της παγκόσμιας αγοράς, εξαιτίας του επιπέδου του χρέους. «Είναι ένας γκρεμός. Βλέπουμε τον γκρεμό. Απέχει περίπου 10 χρόνια», είπε.

Αλλά και  ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ,  Robert Rubin, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ένα «τραγικό σημείο», λόγω  του ελλείμματος, και ζήτησε αυξήσεις φόρων για να βελτιωθεί η δημοσιονομική τους εικόνα.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα, ο Taleb απάντησε: «Χρειαζόμαστε κάτι να έρθει από έξω ή κάποιο είδος θαύματος. Αυτό με κάνει κάπως απαισιόδοξο για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα του Δυτικού Κόσμου».

Αντίστοιχα, ο συγγραφέας εμφανίστηκε απαισιόδοξος και για την πορεία του χρηματιστηρίου, λέγοντας ότι οι αναλυτές δεν γνωρίζουν πια πώς να αποτιμήσουν σωστά τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η αξία τους να εκτινάσσεται πέραν κάθε πιθανού χειροπιαστού αποτελέσματος. «Τα τελευταία 20 χρόνια, το P/E ήταν κάτι που μπορούσες να κατανοήσεις, αλλά σήμερα είναι άλλα αντ΄ άλλων. Είναι ένα μοντέρνο ατύχημα, ένα ατύχημα της ιστορίας, δεν έχουμε ιδέα πώς να αποτιμήσουμε τις εταιρείες. Είναι κυρίως αφηγήματα και ιστορίες για το μέλλον, για να αντλούν χρήματα, για να πουλάνε σε κάποιον άλλο», εξήγησε ο Taleb.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Το χρέος των 34 τρισ. δολαρίων και το βατράχι που βράζει

Στα επίπεδα-ρεκόρ των 34 τρισ. δολαρίων το χρέος των ΗΠΑ

Η μοναδική φορά που οι ΗΠΑ αποπλήρωσαν το χρέος τους – Και έπεσαν σε μεγάλη κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News