Σαν Σήμερα Δευτέρα 8/01/2024, 07:00
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η μοναδική φορά που οι ΗΠΑ αποπλήρωσαν το χρέος τους – Και έπεσαν σε μεγάλη κρίση

Η μοναδική φορά που οι ΗΠΑ αποπλήρωσαν το χρέος τους – Και έπεσαν σε μεγάλη κρίση

8 Ιανουαρίου 1835

Ο Αμερικανός πρόεδρος Andrew Jackson πετυχαίνει τον στόχο του να αποπληρώσει το σύνολο του δημοσίου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η μοναδική στιγμή στην αμερικανική ιστορία που το δημόσιο χρέος μηδενίζεται. Παραδόξως, η στιγμή αυτή οδήγησε σε μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της χώρας.

Η αποπληρωμή του χρέους των ΗΠΑ δεν ήταν απλά ένας προσωπικός στόχος για τον Jackson αλλά και μια εθνική υπόθεση.

Η μοναδική φορά που οι ΗΠΑ αποπλήρωσαν το χρέος τους – Και έπεσαν σε μεγάλη κρίση-1
φωτ.: whitehouse.gov

Μετά την αμερικανική ανεξαρτησία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε να αναλάβει τα πολεμικά χρέη των επιμέρους Πολιτειών, στο πλαίσιο της ένωσης των πρώην αποικιών. Οι Φεντεραλιστές, οι υπέρμαχοι μιας ισχυρότερης κεντρικής κυβέρνησης, ίδρυσαν μια εθνική τράπεζα και υποστήριξαν ότι το χρέος θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος τρόπος να χρηματοδοτηθεί η οικονομία της νέας χώρας, σημειώνει το History.com. Οι αντίπαλοί τους, με κυριότερο τον Thomas Jefferson, θεωρούσαν ότι αυτές οι πολιτικές ευνοούσαν τις βορειοανατολικές ελίτ, σε βάρος των Αμερικανών στις αγροτικές περιοχές. Στα δικά τους μάτια, το χρέος ήταν πηγή εθνικής ντροπής.

Ο ίδιος ο Jackson αντιπαθούσε τα χρέη, εξαιτίας ενός deal για την αγορά γης που είχε πάει στραβά, την εποχή που έκανε τέτοιες κερδοσκοπικές συμφωνίες. Κατά την προεκλογική καμπάνια για την επανεκλογή του, το 1832, χαρακτήρισε το εθνικό χρέος σαν «ηθική αποτυχία» και «μαύρη μαγεία».

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, άσκησε βέτο σε μια σειρά από νομοσχέδια για δαπάνες και έδωσε τέλος σε έργα που θα επέκτειναν τις υποδομές ανά τις ΗΠΑ. Αποπλήρωσε το χρέος πουλώντας τεράστιες εκτάσεις κρατικής γης στα δυτικά και μπόρεσε να το μηδενίσει το 1835.

Όμως, ο θρίαμβος του Jackson φύτεψε τον σπόρο μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το ξεπούλημα της κρατικής γης οδήγησε σε μία φούσκα του real estate, ενώ σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία της δημοσιονομικής πολιτικής του και με τα προβλήματα σε ξένες οικονομίες, προκάλεσαν τον Πανικό του 1837.

Ένας τραπεζικός πανικός και η μεγάλη ύφεση που ακολούθησαν «γονάτισαν» την οικονομία και ανάγκασαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αρχίσει να δανείζεται και πάλι.

Οι ΗΠΑ είναι έκτοτε χρεωμένες. Το χρέος εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου αλλά σχεδόν αποπληρώθηκε έως τις αρχές του 20ου αιώνα, μόνο για να γιγαντωθεί και πάλι με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.  

Αρκετοί πρόεδροι και πολιτικοί έχουν υποσχεθεί να το μειώσουν, όμως σήμερα ξεπερνά τα 34 τρισ. δολάρια και άρα είναι πολύ απίθανο ότι τα γεγονότα του 1835 θα επαναληφθούν σύντομα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το ασήμι της Βοημίας και ένας πεθαμένος Κόμης: Πώς πήρε το όνομά του το δολάριο 

Σε αυτό τον κόσμο, τίποτα δεν είναι βέβαιο, εκτός από τον θάνατο και τους φόρους

Η φθηνή αγορά που άλλαξε τον παγκόσμιο χάρτη και έκανε τις ΗΠΑ μια υπερδύναμη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News