Σαν Σήμερα Δευτέρα 13/11/2023, 07:27
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Σε αυτό τον κόσμο, τίποτα δεν είναι βέβαιο, εκτός από τον θάνατο και τους φόρους

Σε αυτό τον κόσμο, τίποτα δεν είναι βέβαιο, εκτός από τον θάνατο και τους φόρους

13 Νοεμβρίου 1789

Ο Benjamin Franklin, ένας εκ των εθνοπατέρων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, γράφει την περίφημη φράση «σε αυτό τον κόσμο, τίποτα δεν είναι βέβαιο, εκτός από τον θάνατο και τους φόρους». Μέχρι και σήμερα, λίγοι θα διαφωνήσουν.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Benjamin Franklin δεν ήταν ο εμπνευστής της φράσης. Διάφορες προγενέστερες εκδοχές της από τον 18ο αιώνα, περιλαμβάνουν παρόμοιες φράσεις που γράφτηκαν στο έργο του Daniel Defoe «The Political History of the Devil»  (1726) και στο «The Cobbler of Preston» του Christopher Bullock (1716).

«Ψεύδεσαι, δεν είσαι σίγουρη. Γιατί όπως λέω, γυναίκα, είναι αδύνατο να είναι κάποιος σίγουρος για οτιδήποτε πέραν του θανάτου και των φόρων»,  γράφει στο «The Cobbler of Preston».

Όμως, η φράση γράφτηκε στην ιστορία όταν ο Franklin την συμπεριέλαβε σε μία επιστολή του προς τον Γάλλο επιστήμονα Jean-Baptiste Le Roy. Ο Αμερικανός έγραψε την επιστολή στα γαλλικά και αυτή αργότερα μεταφράστηκε στα αγγλικά.

«Το νέο μας Σύνταγμα πλέον είναι σε ισχύ, όλα φαίνεται να υπόσχονται ότι θα κρατήσει, αλλά σε αυτό τον κόσμο, τίποτα δεν είναι βέβαιο, εκτός από τον θάνατο και τους φόρους», έγραψε ο Franklin.

Ηταν μάλλον το τελευταίο μεγάλο ρητό του Benjamin Franklin, της προσωπικότητας που πιθανότατα άφησε περισσότερα αποφθέγματα από οποιονδήποτε άλλο εκπρόσωπο της γενιάς του.

Εκδότης, επιχειρηματίας και διπλωμάτης, ο Franklin έγινε γνωστός για τα αποφθέγματά του, τα οποία έγραφε στο «Poor Richard’s Almanack» και την εφημερίδα του, την Pennsylvania Gazette.

Ο Franklin έγραφε και κυκλοφορούσε επί 25 χρόνια το Almanack του, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Richard Saunders.

Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα αποφθέγματα που αποδίδονται στον Franklin είναι το «μία δεκάρα που αποταμίευσες είναι μία δεκάρα που κέρδισες».

Στο «Συμβουλές σε έναν έμπορο», ο Franklin γράφει το πασίγνωστο: «Να θυμάσαι ότι ο χρόνος είναι χρήμα».

Η επιστολή προς τον Jean-Baptiste Le Roy

Τον Νοέμβριο του 1789, ο Franklin έγραψε στον Le Roy, ανήσυχος γιατί δεν είχε νέα του από την έναρξη της γαλλικής επανάστασης.

Αφότου τον ρώτησε για την υγεία του και για τα νέα από το Παρίσι, ο Franklin του μετέφερε εν συντομία τα νεότερα από τις ΗΠΑ: Το Σύνταγμα είχε εγκριθεί έναν χρόνο νωρίτερα και μια νέα κυβέρνηση είχε αναλάβει όπως αυτό όριζε.  

Ο Franklin έκλεισε την επιστολή του γράφοντας για την κατάσταση της υγείας του. «Η υγεία μου συνεχίζει περίπου όπως  ήταν εδώ και καιρό, εκτός του ότι γίνομαι όλο και πιο λεπτός και αδύναμος και δεν περιμένω ότι θα αντέξω για πολύ ακόμα».

Πραγματικά, ο Franklin πέθανε σε ηλικία 84 ετών, στη Φιλαδέλφεια, στις 17 Απριλίου του 1790.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το ασήμι της Βοημίας και ένας πεθαμένος Κόμης: Πώς πήρε το όνομά του το δολάριο

Η φθηνή αγορά που άλλαξε τον παγκόσμιο χάρτη και έκανε τις ΗΠΑ μια υπερδύναμη

Η ιστορία του αληθινού Uncle Sam: Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στο αμερικανικό κράτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News