Σαν Σήμερα Τετάρτη 23/11/2022, 08:32
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μία δεύτερη ζωή στο Life: Όταν οι Αμερικάνοι είδαν για πρώτη φορά τον κόσμο

Μία δεύτερη ζωή στο Life: Όταν οι Αμερικάνοι είδαν για πρώτη φορά τον κόσμο

23 Νοεμβρίου 1936

Το πρώτο τεύχος του φωτογραφικού περιοδικού Life βγαίνει σε κυκλοφορία με φωτογραφία εξωφύλλου το φράγμα του Fort Peck.

Το Life όμως υπήρχε ήδη στην αγορά με διαφορετική θεματολογία ως χιουμοριστικό έντυπο με θέματα πολιτισμού, που θύμιζε περισσότερο τον σημερινό New Yorker. Αυτό το διαφορετικό Life, όμως, χρεοκόπησε στη Μεγάλη Ύφεση και τότε πέρασε στα χέρια του Henry Luce, του «βαρόνου» των media της εποχής.

Ο Luce αποφάσισε να δώσει μία άλλη πνοή στο περιοδικό, δίνοντας έμφαση στις φωτογραφίες. Την ίδια περίοδο μάλιστα το άλλο εβδομαδιαίο περιοδικό του, τo Time, είχε μεγάλη επιτυχία.

Μία δεύτερη ζωή στο Life: Όταν οι Αμερικάνοι είδαν για πρώτη φορά τον κόσμο-1

Πράγματι, το εγχείρημα έδωσε καρπούς και μέσα σε ένα βράδυ το ανανεωμένο Life άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικάνοι, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος έβλεπε τα πράγματα. Μέσα στον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του απέκτησε ευρύ κοινό, το οποίο αποζητούσε να δει όσα συνέβαιναν χιλιάδες μίλια μακριά και να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για τον κόσμο.

«Να δουν τη ζωή, να δουν τον κόσμο, να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες σε σπουδαία γεγονότα, να δουν πράγματά χιλιάδες μίλια μακριά, να δουν και να εκπλαγούν, να δουν και να μάθουν, να δουν και να δείξουν», έγραφε χαρακτηριστικά στο πρώτο τεύχος ο Luce, αναφερόμενος στους στόχους του νέου περιοδικού

Στο αποκορύφωμά του, το περιοδικό κυκλοφόρησε τουλάχιστον 8 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ άσκησε μεγάλη επιρροή στην αμερικανική ζωή στις αρχές και στα μέσα του 20ού αιώνα.

Η απήχηση του περιοδικού, όμως, άρχισε να βαίνει μειούμενη όταν η τηλεόραση έγινε το βασικό μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας στις ΗΠΑ. Το Life σταμάτησε να εκδίδεται εβδομαδιαία το 1972, καθώς είχε ήδη αρχίσει να χάνει κοινό, αλλά και έσοδα από τη διαφήμιση λόγω της τηλεόρασης. Πλέον, ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του είναι διαθέσιμο διαδικτυακά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι δισεκατομμυριούχοι πίσω από τα μεγαλύτερα media στον κόσμο

Η τηλεόραση «νοσεί»: Σε ποιες πλατφόρμες ξοδεύουμε τον περισσότερο χρόνο;

Το περιοδικό που προειδοποίησε για το Μεγάλο Κραχ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News