Business & Finance Δευτέρα 8/01/2024, 13:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Το χρέος των 34 τρισ. δολαρίων και το βατράχι που βράζει

JP Morgan: Το χρέος των 34 τρισ. δολαρίων και το βατράχι που βράζει

Το ύψους 34 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ ενδεχομένως να αποτελεί ένα φαινόμενο «βατράχου που βράζει» για την αμερικανική οικονομία, εκτιμά η JP Morgan, προειδοποιώντας ότι τα υψηλά ελλείμματα και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα μπορούσαν εύκολα να γίνουν μη βιώσιμα.

Το φαινόμενο του «βατράχου που βράζει» περιγράφει προβλήματα τα οποία αφήνονται να γιγαντωθούν με τον καιρό, μέχρι τελικά να γίνουν πολύ σοβαρά. Και αυτό γιατί ενώ ο βάτραχος πηδά από την κατσαρόλα όταν τον πετούν στο βραστό νερό, εάν το νερό ζεσταθεί σταδιακά, τότε δεν συνειδητοποιεί ότι τον βράζουν παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά.

Η μεταφορά αυτή μπορεί να περιγράψει την κατάσταση με το αμερικανικό  χρέος, σύμφωνα με την JP Morgan. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα θέμα που προβληματίζει τους οικονομολόγους εδώ και χρόνια, με τις εκκλήσεις για μέτρα να γίνονται όλο και πιο δυνατές, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να δανείζεται ποσά-ρεκόρ.

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ άγγιξε αυτό τον μήνα νέα επίπεδα-ρεκόρ στα 34 τρισ. δολάρια, καθώς οι βουλευτές ανέβασαν το όριο του χρέους πέρυσι, για να αποτρέψουν μια αμερικανική στάση πληρωμών. Η εικόνα του χρέους πρόκειται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το οποίο υπολογίζει ότι οι κρατικές δαπάνες και οι πληρωμές τόκων θα ξεπεράσουν τα συνολικά έσοδα του κράτους, έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030, σημειώνει το Business Insider.

«Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι το σημείο εκκίνησης. Κάθε γύρος δημοσιονομικών μέτρων στήριξης φέρνει τις ΗΠΑ ένα βήμα πιο κοντά στο μη βιώσιμο χρέος», σημειώνει ο αναλυτής της JP Morgan, Michael Cembalest. «Όμως, έχουμε συνηθίσει η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της αμερικανικής κυβέρνησης να έχει περιορισμένες επιπτώσεις για τους επενδυτές και αυτό μία μέρα θα αλλάξει (όπως στην αναλογία με τον βάτραχο που βράζει)».  

Ο Cembalest προβλέπει ότι οι πιέσεις από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης θα αναγκάσουν την αμερικανική κυβέρνηση να κάνει «σημαντικές αλλαγές» στα προγράμματα φορολόγησης και δαπανών της, όπως επιβάλλοντας νέους φόρους στον πλούτο.

Όμως, δεν φαίνεται πολύ πιθανό ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν σημαντικά τις δαπάνες τους. Αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο οι βουλευτές συγκρούονται εδώ και μήνες.  

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Στα επίπεδα-ρεκόρ των 34 τρισ. δολαρίων το χρέος των ΗΠΑ

Πέντε λόγοι αισιοδοξίας για την αμερικανική οικονομία το 2024

Η μοναδική φορά που οι ΗΠΑ αποπλήρωσαν το χρέος τους – Και έπεσαν σε μεγάλη κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News