Business & Finance Πέμπτη 8/02/2024, 16:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πτώση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας μετά από 3 εβδομάδες

ΗΠΑ: Πτώση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας μετά από 3 εβδομάδες

Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες σε μια ένδειξη ότι οι εργοδότες εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να κρατούν τους εργαζομένους τους. 

Οι αρχικές αιτήσεις μειώθηκαν κατά 9.000 σε 218.000 την εβδομάδα που έληξε στις 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έκανε λόγο για 220.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, που αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, μειώθηκαν σε 1,87 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιανουαρίου.

Η αγορά εργασίας έχει αποδειχθεί εκπληκτικά εύρωστη τους τελευταίους μήνες, ενισχύοντας τις καταναλωτικές δαπάνες. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακοινώσεις περικοπών θέσεων εργασίας υψηλού προφίλ από εταιρείες όπως η United Parcel Service Inc. και από τον κλάδο της τεχνολογίας μπορεί να σηματοδοτήσουν βραδύτερη ζήτηση για εργαζομένους τους επόμενους μήνες. 

Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις τείνουν να είναι ευμετάβλητες. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος βοηθά στην εξομάλυνση των βραχυπρόθεσμων διακυμάνσεων, αυξήθηκε σε 212.250, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Τα μη προσαρμοσμένα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τις εποχικές διακυμάνσεις, μειώθηκαν κατά περισσότερο από 31.000 σε περίπου 232.700. Η πτώση ήταν σχετικά ευρεία σε όλες τις πολιτείες, με το Όρεγκον και το Οχάιο να σημειώνουν μεγάλες μειώσεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News