Business & Finance Παρασκευή 8/12/2023, 15:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και πτώση-έκπληξη της ανεργίας

ΗΠΑ: Περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και πτώση-έκπληξη της ανεργίας

Οι νέες θέσεις εργασίας που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο ήταν περισσότερες από όσες είχαν προβλέψει οι αναλυτές, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας.

Οι μη αγροτικές μισθοδοσίες που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα ανήλθαν σε 199.000 από 150.000 τον Οκτώβριο και 262.000 τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μέτρηση στις 180.000 για τον Νοέμβριο. Υπολογίζεται ότι η επιστροφή των απεργών αυτοκινητιστών βοήθησε στην αύξηση του αριθμού κατά 30.000.

Παράλληλα, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 3,7% από 3,9% τον περασμένο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 3,9%. 

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, ένας βασικός δείκτης της αύξησης των μισθών, αυξήθηκαν με μηνιαίο ρυθμό 0,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο, επιταχυνόμενες από την προηγούμενη μέτρηση του 0,2% και ταχύτερα από τις προβλέψεις του 0,3%. 

Ο κλάδος της υγείας, της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας και οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, εκτός από την άνοδο στη μεταποίηση μετά την επίλυση της απεργίας των εργαζομένων της United Auto Workers, οδήγησαν στην αύξηση της μισθοδοσίας. Άλλες κατηγορίες παρουσίασαν χλιαρή αύξηση ή μείωση, όπως το λιανικό εμπόριο.

Η επιτάχυνση των μισθοδοσιών έρχεται σε αντίθεση με τις πρόσφατες εκθέσεις που έδειχναν ηπιότερο ρυθμό προσλήψεων.

Η απροσδόκητη ισχύς της αγοράς εργασίας ενισχύει την επιθυμία των policymakers να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε υψηλά επίπεδα για να διασφαλίσουν την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών κατά τη συνεδρίασή τους την επόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος Jerome Powell έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στα αυξανόμενα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους, τονίζοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κινηθούν προσεκτικά, αλλά διατηρούν την επιλογή να αυξήσουν και πάλι τα επιτόκια. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα μετά τα στοιχεία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Από τους μονόκερους στα ζόμπι: Οι startups ξεμένουν από χρόνο και χρήμα

ΗΠΑ: Πτώση των συνεχιζόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News