Business & Finance Πέμπτη 7/12/2023, 16:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Πτώση των συνεχιζόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

ΗΠΑ: Πτώση των συνεχιζόμενων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούλιo λόγω της Ημέρας των Ευχαριστικών, μετά από άνοδο τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι επαναλαμβανόμενες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, που αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν συνεχώς επιδόματα ανεργίας, μειώθηκαν κατά 64.000 σε 1,86 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Νοεμβρίου. Πρόκειται για τη δεύτερη πτώση από τις αρχές Σεπτεμβρίου και ακολούθησε αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αρχικές αιτήσεις αυξήθηκαν σε 220.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας μπορεί να είναι ασταθή από εβδομάδα σε εβδομάδα, ιδίως κατά την περίοδο των διακοπών. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των συνεχιζόμενων αιτήσεων, ο οποίος εξομαλύνει μέρος αυτής της μεταβλητότητας, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Παρά την πτώση, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις εξακολουθούν να είναι αυξημένες εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων για μια ψυχρότερη αγορά εργασίας. Ενώ η δημιουργία θέσεων εργασίας παραμένει ως επί το πλείστον υγιής, οι εργοδότες ολοένα και περισσότερο φρενάρουν τις προσλήψεις, η ανεργία αυξάνεται και η αύξηση των μισθών χάνει την ισχύ της.

Τα στοιχεία προηγούνται της μηνιαίας έκθεσης της κυβέρνησης για την απασχόληση, η οποία αναμένεται αύριο και προβλέπεται να δείξει αύξηση των προσλήψεων τον Νοέμβριο και διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στο 3,9%. Τα στοιχεία αυτά, μαζί με την έκθεση για τον πληθωρισμό της επόμενης εβδομάδας, πιθανόν να αλλάξουν ελάχιστα τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στις 13 Δεκεμβρίου.

Οι policymakers θέλουν να δουν ότι ψυχραίνεται η αγορά εργασίας, ιδανικά μέσω της μικρότερης ζήτησης για εργαζόμενους και όχι μέσω άμεσων απωλειών θέσεων εργασίας. Μέχρι στιγμής, αυτό έχει σε μεγάλο βαθμό λειτουργήσει: Οι κενές θέσεις εργασίας έχουν υποχωρήσει από το μέγιστο των 12 εκατομμυρίων πέρυσι και το ποσοστό ανεργίας έχει παραμείνει ιστορικά χαμηλό, αν και έχει αυξηθεί κάπως τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτική της αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας είναι η δήλωση της εταιρείας συμβούλων στελεχών Challenger, Gray & Christmas Inc. ότι οι εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν 45.510 περικοπές θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο, οι οποίες ήταν χαμηλότερες από τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, αλλά αυξημένες κατά 24% από τον Οκτώβριο. Οι εποχικές προσλήψεις βρίσκονται επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την περίοδο του χρόνου εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση.

«Η αγορά εργασίας χαλαρώνει και οι εργοδότες δεν είναι τόσο γρήγοροι στην πρόσληψη», ανέφερε σε δήλωσή του ο ανώτερος αντιπρόεδρος Άντριου Τσάλεντζερ. «Η αγορά εργασίας φαίνεται να σταθεροποιείται με μια πιο φυσιολογική εναλλαγή, αν και αναμένουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε απολύσεις ενόψει του νέου έτους».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News