Start Ups Παρασκευή 8/12/2023, 07:10
START UPS

Από τους μονόκερους στα ζόμπι: Οι startups ξεμένουν από χρόνο και χρήμα

Από τους μονόκερους στα ζόμπι: Οι startups ξεμένουν από χρόνο και χρήμα

Η WeWork συγκέντρωσε περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση ως μη εισηγμένη εταιρεία, η Olive AI μια startup υγειονομικής περίθαλψης 852 εκατομμύρια δολάρια, η Convoy με δραστηριότητα στον τομέα μεταφοράς εμπορευμάτων, 900 εκατομμύρια δολάρια και η Veev μία νεοφυής εταιρεία κατασκευής κατοικιών, 647 εκατομμύρια δολάρια.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, όλες υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης ή έκλεισαν. Είναι οι πιο πρόσφατες αποτυχίες σε μια κατάρρευση τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων που οι επενδυτές λένε ότι μόλις αρχίζει.

Αφού απέτρεψαν την κατάρρευσή τους με τη μείωση του κόστους τα τελευταία δύο χρόνια, πολλές κάποτε υποσχόμενες εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα του να ξεμείνουν από χρόνο και χρήμα, καθώς αντιμετωπίζουν μια σκληρή πραγματικότητα: Οι επενδυτές δεν ενδιαφέρονται πλέον για υποσχέσεις. Αντίθετα, οι εταιρείες venture capital αποφασίζουν ποιες νέες εταιρείες αξίζει να σωθούν και προτρέπουν άλλες να κλείσουν ή να πουληθούν.

Τον Αύγουστο, η Hopin, μια startup που συγκέντρωσε περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια και κάποτε η αξία της ήταν 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια, πούλησε την κύρια επιχείρησή της για μόλις 15 εκατομμύρια δολάρια. Τον περασμένο μήνα, η Zeus Living, μια startup του real estate που συγκέντρωσε 150 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ότι θα κλείσει. Η Plastiq, μια fintech που συγκέντρωσε 226 εκατομμύρια δολάρια, χρεοκόπησε τον Μάιο. Τον Σεπτέμβριο, η Bird, μια εταιρεία σκούτερ που συγκέντρωσε 776 εκατομμύρια δολάρια, διαγράφηκε από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λόγω της χαμηλής τιμής της μετοχής της.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως η χρηματιστηριακή της αξία, στα  7 εκατ. δολάρια, είναι μικρότερη από την αξία της έπαυλης των 22 εκατομμυρίων δολαρίων που αγόρασε ο ιδρυτής της, Travis VanderZanden, στο Μαϊάμι το 2021.

«Ως κλάδος θα πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι να ακούσουμε για πολλές περισσότερες αποτυχίες», δήλωσε η Jenny Lefcourt, της Freestyle Capital. «Όσο περισσότερα χρήματα έπαιρναν οι άνθρωποι πριν τελειώσει το πάρτι, τόσο μεγαλύτερο είναι το hangover».

Η πλήρης εικόνα των ζημιών είναι δύσκολο να καταγραφεί, καθώς οι μη εισηγμένες εταιρείες τεχνολογίας δεν είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν πότε παύουν να λειτουργούν ή πωλούνται. Η κατήφεια που επικρατεί στον κλάδο, έχει επίσης καλυφθεί από την έκρηξη των εταιρειών που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες έχουν προσελκύσει χρηματοδοτήσεις τον τελευταίο χρόνο. 

Ωστόσο, περίπου 3.200 αμερικανικές εταιρείες που υποστηρίζονται από venture capitals έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους φέτος, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία PitchBook, η οποία παρακολουθεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αυτές οι εταιρείες είχαν συγκεντρώσει 27,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση.

Η PitchBook είπε ότι τα δεδομένα δεν ήταν ολοκληρωμένα και πιθανότατα υποτιμούν την πραγματική κατάσταση επειδή πολλές εταιρείες κλείνουν αθόρυβα. Επίσης, απέκλεισε πολλές από τις μεγαλύτερες αποτυχίες που έγιναν γνωστές δημοσίως, όπως το WeWork, ή αυτές που βρήκαν αγοραστές, όπως το Hopin.

Η Carta, μια εταιρεία που παρέχει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley, είπε ότι 87 από τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην πλατφόρμα της που συγκέντρωσαν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια δολάρια είχαν κλείσει φέτος μέχρι τον Οκτώβριο, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που είχε καταγράψει για όλο το 2022. 

Φέτος ήταν «η πιο δύσκολη χρονιά για νεοσύστατες επιχειρήσεις εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία», έγραψε στο LinkedIn ο Peter Walker, επικεφαλής των πληροφοριών της Carta.

Οι venture capitalists λένε ότι η αποτυχία είναι φυσιολογική και ότι για κάθε εταιρεία που κλείνει, υπάρχει μια τεράστια επιτυχία όπως το Facebook ή η Google. Όμως, καθώς πολλές εταιρείες που «μαραζώνουν» εδώ και χρόνια δείχνουν σημάδια κατάρρευσης, οι επενδυτές αναμένουν ότι οι απώλειες θα είναι πιο δραστικές λόγω των μεγάλων κεφαλαίων που επενδύθηκαν την τελευταία δεκαετία.

Από το 2012 έως το 2022, οι επενδύσεις σε μη εισηγμένες  νεοφυείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ οκταπλασιάστηκαν στα 344 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πληθώρα των χρημάτων οδηγήθηκε από τα χαμηλά επιτόκια και τις επιτυχίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές για κινητά. 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αριθμός των μη εισηγμένων εταιρειών-unicorns, εκείνων δηλαδή που φτάνουν σε αποτίμηση τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, εκτινάχθηκε από μερικές δεκάδες σε περισσότερες από 1.000.

Αλλά τα διαφημιστικά κέρδη που στηρίζουν εταιρείες όπως το Facebook και η Google αποδείχθηκαν άπιαστα για το επόμενο κύμα νεοφυών επιχειρήσεων. 

Τώρα ορισμένες εταιρείες επιλέγουν να κλείσουν πριν ξεμείνουν από κεφάλαια, επιστρέφοντας ό,τι απομένει στους επενδυτές. Άλλες  έχουν γίνει «ζόμπι» – επιβιώνουν αλλά δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Μπορούν να συνεχίσουν έτσι για χρόνια, είπαν οι επενδυτές, αλλά το πιο πιθανό είναι πως θα δυσκολευτούν να συγκεντρώσουν περισσότερα χρήματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times 

Διαβάστε επίσης: 

Ευρωπαϊκές startups: «Φρένο» στη χρηματοδότηση το 2023

Εξαγορά ελληνικής startup από την Intel

Πώς η Λιθουανία έγινε η «γη της επαγγελίας» για τις fintech εταιρείες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News