Start Ups Τρίτη 28/11/2023, 13:01
ATOMICO

Ευρωπαϊκές startups: «Φρένο» στη χρηματοδότηση το 2023

Ευρωπαϊκές startups: «Φρένο» στη χρηματοδότηση το 2023

Πέριξ των 45 δισ. δολαρίων αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος οι επενδύσεις στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνολογίας, τουλάχιστον στο μισό από τη χρονιά-ρεκόρ του 2021, όταν οι επενδύσεις είχαν ξεπεράσει το ορόσημο των 100 δισ. δολαρίων.

Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις της έρευνας «The State of European Tech» της Atomico, η οποία αποδίδει τη ραγδαία συρρίκνωση των επενδύσεων ιδίως στην καθυστέρηση της διεξαγωγής γύρων χρηματοδότησης από τις εταιρείες μεταγενέστερων σταδίων (late stage), με φόντο τα υψηλά επιτόκια και την αναιμία στις αγορές, που αποθάρρυναν τους επενδυτές. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ποσό είναι αρκετά χαμηλότερο -κατά 45%- και σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, οπότε το οικοσύστημα άντλησε 82 δισ. δολάρια από τους επενδυτές.

Ευρωπαϊκές startups: «Φρένο» στη χρηματοδότηση το 2023-1

Παρά την απότομη συρρίκνωση της χρηματοδότησης, η οποία και επηρεάστηκε σημαντικά από τα υψηλά επιτόκια, εξακολουθεί να είναι καλή χρονιά για τις ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν είναι σχεδόν τετραπλάσια σε σχέση με μία δεκαετία νωρίτερα, ενώ το 2023 αναμένεται να είναι η τρίτη καλύτερη χρονιά που έχει καταγραφεί. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, η επενδυτική δραστηριότητα φέτος αποτελεί διόρθωση στο ράλι των δύο προηγούμενων ετών.

Ενδεικτικά, το ποσό που συγκεντρώθηκε εξακολουθεί να ανέρχεται 18% υψηλότερα σε σχέση με το 2020. Αντιθέτως, τα κεφάλαια που άντλησαν τα οικοσυστήματα σε ΗΠΑ, Κίνα και άλλες χώρες αναμένεται να διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με το 2020, πριν την επενδυτική «έκρηξη» του 2021 και του 2022.

«Η μακροπρόθεσμη επιτυχία της Ευρώπης, προκειμένου να καταστεί η επόμενη τεχνολογική υπερδύναμη, βασίζεται στην προθυμία των κυβερνήσεών μας να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Vishal Marria, ιδρυτής και CEO της Quantexa.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Ευρώπη δημιουργεί περισσότερες νέες startups σε σχέση με τις ΗΠΑ και απασχολεί περισσότερους επαγγελματίες με υψηλές δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης. Παρότι οι ευκαιρίες για συμφωνίες εξαγοράς (exits) δεν είναι πάρα πολύ καλές, η έρευνα εκτιμά ότι περισσότερες εταιρείες σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια σωρευτικά θα είναι έτοιμες για εξαγορά ή εισαγωγή στο χρηματιστήριο το 2024.

Πολλές από τις εταιρείες αυτές δεν θα έχουν πρόσβαση στα ξένα κεφάλαια που πριν από μερικά χρόνια έρεαν ελεύθερα στην Ευρώπη. «Αναδεικνύει την ανάγκη της Ευρώπης να δημιουργήσει τη δική της βάση αφοσιωμένου και σταθερού κεφαλαίου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Tom Wehmeier της Atomico.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολη χρονιά και για τις ελληνικές startups το 2023

Πώς η Λιθουανία έγινε η «γη της επαγγελίας»  για τις fintech εταιρείες

KPMG: Νέα βουτιά στην αγορά venture capital – Εξαίρεση η Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News