Start Ups Σάββατο 10/06/2023, 15:55
ΕΡΕΥΝΑ

Ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνολογίας: Ανθεκτικό παρά τις προκλήσεις

Το report της Atomico αναφέρεται στις δυσκολίες, ωστόσο εστιάζει σε ένα οικοσύστημα που αλλάζει, γίνεται πιο ποιοτικό και έχει ευκαιρίες να αξιοποιήσει.

Ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνολογίας: Ανθεκτικό παρά τις προκλήσεις

Το report «State of the European Tech – First Look 2023» της εταιρείας Atomico, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα προσφέρει μια «πρώτη ματιά» στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό οικοσύστημα για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Παρόλο που οι προκλήσεις στον τομέα των χρηματοδοτήσεων και η υποτονική κατάσταση των exits αποτελούν μία πραγματικότητα που ακόμη υφίσταται, το οικοσύστημα είναι έτοιμο να αδράξει ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία. Εστιάζοντας σε δυνατότητες που προσφέρει η βιώσιμη ανάπτυξη και αγκαλιάζοντας ισχυρές αναδυόμενες τάσεις, όπως το Generative AI, η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να οδηγεί την καινοτομία, σύμφωνα με τα όσα συμπεραίνει το report.

Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις χρηματοδότησης

Παρά τη μείωση των εισροών κεφαλαίων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η ευρωπαϊκή βιομηχανία τεχνολογίας συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα. Το report της Atomico αποκαλύπτει ότι ο όγκος των επενδύσεων βρίσκεται περίπου στο μισό από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2021, ωστόσο, αυτή η πτώση δεν παρατηρείται μόνο στην Ευρώπη, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα έχουν βιώσει παρόμοιες τάσεις. Οι προκλήσεις αποτελούν μια ευκαιρία για τη βιομηχανία να επικεντρωθεί εκ νέου στις βασικές της αρχές και να δημιουργήσει ένα πιο υγιές και ποιοτικό οικοσύστημα.

Αξιοποιώντας μελλοντικές δυνατότητες

Ενώ το IPO window παραμένει σχεδόν κλειστό, το report τονίζει τις δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης και μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση στην αγορά exits. Η Atomico προβλέπει νέο άνοιγμα του IPO window αργότερα μέσα στο έτος, το οποίο θα μπορούσε να απελευθερώσει ένα κύμα εταιρειών υψηλής ανάπτυξης και να ξεκλειδώσει δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η εξέλιξη ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες εταιρειών όπως η ARM, η Vinted και η Visma, φέρνοντας ένα περισσότερο υποσχόμενο μέλλον για την ευρωπαϊκή τεχνολογία.

Μεγάλη μείωση, αλλά και ανθεκτικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

To report ρίχνει φως στις περιφερειακές ανισότητες στη χρηματοδότηση, αλλά υπογραμμίζει επίσης σημάδια ανάκαμψης σε ορισμένες χώρες. Παρά τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 57%, το πρώτο εξάμηνο του έτους με την ίδια περίοδο του 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο διατηρεί τη θέση του ως ηγέτη στην ευρωπαϊκή τεχνολογία, προσελκύοντας όγκο επενδύσεων για το πρώτο εξάμηνο ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Γαλλία και η Γερμανία, παρά τις μειώσεις της τάξης του 55% και 44% αντίστοιχα, εργάζονται ενεργά για να ανακτήσουν τη δυναμική τους. Είναι ενθαρρυντικό ότι χώρες όπως η Ελβετία, η Ολλανδία και η Δανία έχουν επιδείξει βελτιωμένους αριθμούς το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022, γεγονός που σηματοδοτεί μια ανθεκτική ανάκαμψη σε αυτές τις περιοχές.

Αγκαλιάζοντας αναδυόμενες τάσεις

Παρά τις προκλήσεις χρηματοδότησης, το report αποκαλύπτει και αρκετές θετικές τάσεις στο ευρωπαϊκό τεχνολογικό τοπίο. Οι εταιρείες που ασχολούνται με το Generative AI, για παράδειγμα, έχουν βιώσει σημαντική αύξηση στη χρηματοδότηση, αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου της χρηματοδότησης στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη το 2023, σε σύγκριση με μόλις 5% το 2022. Επιπλέον, η άνοδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που εργάζονται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι ενδεικτική της δέσμευσης του κλάδου για βιωσιμότητα και κοινωνικό αντίκτυπο, καλύπτοντας το 18% της συνολικής χρηματοδότησης το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σημειώνοντας την εμπειρία των founders

Το οικοσύστημα startup της Ευρώπης έχει όμως αισιόδοξα στοιχεία που αφορούν και το κομμάτι των founders. Τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένας αριθμός-ρεκόρ (37%) των ιδρυτών νέων εταιρειών το τελευταίο τρίμηνο αποτελούν επιχειρηματίες που κάνουν εκ νέου προσπάθεια στον χώρο, επιδεικνύοντας την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητά τους στο να δημιουργήσουν επιτυχημένες επιχειρήσεις. Επιπλέον, σημειώθηκε αύξηση 8 μονάδων στο ποσοστό των ιδρυτών με προηγούμενη εργασιακή εμπειρία ως senior στελέχη από το 2018 έως το 2022. Αυτή η τάση υπογραμμίζει ότι υπάρχει μία ολοένα και αυξανόμενη ομάδα ταλαντούχων ατόμων με τεχνογνωσία στον κλάδο που οδηγούν την καινοτομία και διαμορφώνουν το ευρωπαϊκό τεχνολογικό τοπίο.

Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βαρύ κλίμα στις ευρωπαϊκές startups – Προς νέα πτώση 39% στη χρηματοδότηση

Η Ελλάδα στα 50 κορυφαία startup οικοσυστήματα

Τα chatbots κάνουν επενδύσεις: Πώς τα funds χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News