Start Ups Τετάρτη 17/05/2023, 09:07 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Πάνω από 8 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups

Πάνω από 8 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups

Κατά επτάμισι φορές έχει ενισχυθεί η αξία του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων από το 2017 έως το 2022, με την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups να αγγίζει πλέον τα 8,2 δισ. ευρώ. Αυτό επισημάνθηκε χθες σε εκδήλωση για τον απολογισμό του 2022 και τον προγραμματισμό για το 2023 της Elevate Greece A.E., εταιρεία η οποία μεταξύ άλλων λειτουργεί και διαχειρίζεται το εθνικό μητρώο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, από την έναρξη λειτουργίας του εθνικού μητρώου Elevate Greece, τον Οκτώβριο του 2020, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 έχουν αξιολογηθεί συνολικά 1.491 προτάσεις νεοφυών επιχειρήσεων, εκ των οποίων τελικά έχουν εγγραφεί στο μητρώο 728.

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των νεοφυών επιχειρήσεων (startups), το μεγαλύτερο ποσοστό (68%, περίπου 2 στις 3) έχουν έδρα στην Αττική. Στην Κεντρική Μακεδονία έχει έδρα το 14% των επιχειρήσεων, στην Κρήτη το 6% και στη Δυτική Ελλάδα το 3%. Οι πιο δημοφιλείς κλάδοι στους οποίους δραστηριοποιούνται οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Elevate Greece είναι η ανάπτυξη λογισμικού (61%), οι διαδικτυακές εφαρμογές (55%), οι κατηγορίες της τεχνητής νοημοσύνης (44%) και της ανάλυσης δεδομένων (41%).

Την πρώτη θέση στην προσέλκυση χρηματοδότησης ανά τομέα κατέχει διαχρονικά ο κλάδος των βιοεπιστημών (29%), ενώ με μεγάλη απόκλιση στη δεύτερη και την τρίτη θέση βρίσκονται οι τομείς ανάλυσης δεδομένων (13,8%) και αγροδιατροφής (9,7%) αντίστοιχα, όπως και το 2021. Αρκετά υψηλό χρηματοδοτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τομείς μάρκετινγκ (7,4%), εκπαίδευσης (6,1%) και τουρισμού – υπηρεσιών φιλοξενίας (5,6%), ενώ ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά οι τομείς λογισμικού για επιχειρήσεις, ανθρώπινου δυναμικού, αποθήκευσης – μεταφορών, χρηματοοικονομικής τεχνολογίας κ.ά.

Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα οι νεοφυείς εταιρείες έχουν κινητοποιήσει κεφάλαια (μέσω ΑΜΚ και δανεισμού) άνω των 325 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ 2021-2022 έχουν σημειωθεί 19 εξαγορές εταιρειών από μικρότερες ή μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. «Σήμερα ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων που επωφελούνται από τα προνόμια του Elevate Greece πλησιάζει τις 750, απασχολώντας περισσότερους από 7.000 εργαζομένους οι οποίοι αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση διαδικασιών σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας», επισήμανε κατά την τοποθέτησή του ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την έρευνα και την καινοτομία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οι ελληνικές startup εταιρείες προχωρούν σε εξαγορές

Δεν μειώθηκαν οι επενδύσεις στις ελληνικές startups, παρά το κακό κλίμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News