Start Ups Πέμπτη 3/08/2023, 15:53 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Αμερικανικοί όμιλοι τεχνολογίας εξαγοράζουν ελληνικές startups

Αμερικανικοί όμιλοι τεχνολογίας εξαγοράζουν ελληνικές startups

Απόβαση στην Ελλάδα κάνουν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Hewlett Packard Enterprise, η Cisco αλλά και η Dell, που παίρνουν υπό τον έλεγχό τους ελληνικές startups, απορροφώντας την τεχνολογία αλλά και την –συνήθως– ολιγομελή ομάδα τους. Τέτοια είναι η περίπτωση της Code BGP του Ξενοφώντα Δημητρόπουλου, του Βασιλείου Κοτρώνη και του Λευτέρη Μανασάκη, η οποία αναπτύσσει λογισμικό για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP με στόχο την ασφαλή λειτουργία του Διαδικτύου.

Η εταιρεία, spin off του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, ιδρύθηκε το 2021 και δύο χρόνια μετά, εξαγοράστηκε από την Cisco με σκοπό να ενσωματωθεί η τεχνολογία της στο λογισμικό ThousandEyes της Cisco. Η ομάδα αποτελείται από 9 άτομα και «στόχος είναι να δημιουργηθεί κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης της Cisco σε Ηράκλειο και Αθήνα», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δημητρόπουλος, φιλοδοξώντας να γίνουν προσλήψεις μετά την εξαγορά. Μάλιστα η προοπτική αυτή φαίνεται και από το γεγονός πως η ThousandEyes, στην οποία θα ενσωματωθεί η τεχνολογία της CodeBGP, όταν εξαγοράστηκε το 2020 –έναντι άνω του 1 δισ. δολ.– από την Cisco αριθμούσε γύρω στα 400 άτομα, φτάνοντας πλέον περίπου τα 1.000. Σύμφωνα με στοιχεία από το ελληνικό Marathon venture Capital, από τις αρχές της χρονιάς έχουν πραγματοποιηθεί εννέα εξαγορές εταιρειών με έδρα ή παρουσία την Ελλάδα.

Από τη Hewlett Packard

Στη σχετική λίστα εντοπίζεται και η απορρόφηση της Arrikto του Κωνσταντίνου Βενετσανόπουλου και του Βαγγέλη Κούκη από την Hewlett Packard Enterprise, μία εξαγορά που φέρεται να στόχευε κυρίως στην ομάδα της ελληνικής startup (acquihiring), η οποία διατηρεί γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο αλλά και στην Αθήνα. Οπως αναφέρουν πληροφορίες της «Κ», η Arrikto, που προσφέρει εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών υπολογιστικής μάθησης σε επιχειρήσεις οργανισμούς κ.λπ., δέχθηκε προσφορά από την HPE για την απορρόφηση της ομάδας της, σε μια περίοδο όπου υπήρχε έλλειψη κεφαλαίων. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως το κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στην Αθήνα, που ανακοίνωσε πρόσφατα η HPE, ιδρύθηκε και με την απορρόφηση της ομάδας της Arrikto.

Τέλος, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως η αμερικανική Dell εξαγόρασε την ελληνική startup Mist.io του Χρήστου Ψάλτη και του Δημήτρη Μωραΐτη. Η εταιρεία, στην οποία έχει επενδύσει το ελληνικό PJ Tech Catalyst Fund και το Metavallon VC, παρέχει λύσεις για τη διαχείριση του cloud (cloud management platform), με την ομάδα να εργάζεται ήδη πάνω σε μεγάλα project της Dell.

Διαβάστε επίσης:

Πλούσια σε ταλέντα στην ΑΙ η Αθήνα – Τι δείχνει η έκθεση «Atlas»

Startups: Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί που κερδίζουν τους founders – Ανεβαίνει η Αθήνα

Η τουρκική startup Papara έγινε μονόκερος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News