Start Ups Παρασκευή 14/07/2023, 19:51
CREANDUM-DEALROOM

Από outsider στην κορυφή: Η εκρηκτική ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος τεχνολογίας

Από outsider στην κορυφή: Η εκρηκτική ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος τεχνολογίας

Μία τεράστια πηγή ταλέντων, ένα οικοσύστημα που ωριμάζει με ισχυρή χρηματοδότηση και επιχειρηματικά πρότυπα που θα καθοδηγήσουν τις επόμενες γενιές. Πλέον, η ευρωπαϊκή τεχνολογική σκηνή κατέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά προκειμένου να καταστεί κορυφαία δύναμη του κλάδου μέσα στην επόμενη εικοσαετία, ανατρέποντας την κυριαρχία των ΗΠΑ.

Αυτό διαπιστώνει έκθεση της εταιρείας venture capital Creandum σε συνεργασία με την Dealroom, η οποία εξετάζει την πορεία του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος τεχνολογίας από το 2003. Σήμερα εκτιμάται πως η Ευρώπη προσελκύει το 20% της παγκόσμιας χρηματοδότησης από venture capitals έναντι περίπου 5% πριν από είκοσι χρόνια. Επίσης, σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (seed) οι εταιρείες του χώρου αντλούν το ένα τρίτο της παγκόσμιας χρηματοδότησης. Η αξία του ευρωπαϊκού τεχνολογικού οικοσυστήματος αποτιμάται συνολικά στα 2,5 τρισ. δολάρια.

Από outsider στην κορυφή: Η εκρηκτική ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος τεχνολογίας-1

Σύμφωνα με την έκθεση, μεγαλύτερη χρηματοδότηση από venture capitals άντλησαν την τελευταία εικοσαετία οι τομείς του fintech, της υγείας και του λογισμικού (software as a service, SaaS). Η ανάπτυξη αυτή, η οποία ενισχύεται από την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, βάζει την Ευρώπη στο επίκεντρο των αναδυόμενων κλάδων, όπως η κλιματική τεχνολογία.

Τα unicorns

Ενδεικτικός της ραγδαίας ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι ο αριθμός των unicorns, των εταιρειών με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων. Πλέον, 65 ευρωπαϊκές πόλεις φιλοξενούν τουλάχιστον από μία εταιρεία unicorn, ενώ το 2010 υπήρχαν μόνο τρεις πόλεις με unicorns.

Συνολικά, η Ευρώπη μετρά σήμερα 514 τέτοιου είδους εταιρείες, οι οποίες «απλώνονται» σε 25 χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση πρόκειται μάλιστα για την υψηλότερη πυκνότητα unicorn σε σχέση με κάθε άλλη περιοχή του κόσμου.

Τι να περιμένουμε την επόμενη εικοσαετία

Έχοντας αυτά τα εφόδια και δεδομένης της εκρηκτικής ανάπτυξης που σημειώνει μέχρι στιγμής, η ευρωπαϊκή τεχνολογική σκηνή έχει το περιθώριο όχι μόνο να φτάσει, αλλά και να ξεπεράσει τις ΗΠΑ που εξακολουθούν να είναι κυρίαρχη δύναμη στον κλάδο.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνει η έκθεση, έχουν τεθεί γερά θεμέλια στον τομέα των αναδυόμενων τεχνολογιών, αφού τουλάχιστον το 50% των κορυφαίων σχετικών clusters (συνεργατικοί σχηματισμοί) βρίσκονται στην Ευρώπη. Επίσης, διαφαίνονται μεγάλες δυνατότητες στην πράσινη μετάβαση, η οποία αναμένεται να επηρεάσει βαθύτατα βιομηχανίες με συμβολή 25-30% στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Από outsider στην κορυφή: Η εκρηκτική ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος τεχνολογίας-2

Περιθώρια μεγάλης ανάπτυξης υπάρχουν και στους «παραδοσιακούς» κλάδους, όπως το real estate, η εκπαίδευση και η ασφάλιση, οι οποίοι έχουν μείνει λίγο-πολύ αμετάβλητοι τα τελευταία χρόνια. Τέλος, όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στο πεδίο της παραγωγικής ΑΙ αναμένεται να δουν δεκαπλάσια χρηματοδότηση φέτος σε σχέση με το 2020.

«Σε μόλις 20 χρόνια η Ευρώπη μετατράπηκε από outsider σε παγκόσμια δύναμη. Είμαστε αισιόδοξοι ότι στα επόμενα 20 χρόνια η Ευρώπη μπορεί να καταστεί ηγετική δύναμη στους τομείς των αναδυόμενων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής υγείας, της κλιματικής τεχνολογίας, των fintech και της ΑΙ, οι οποίοι είναι θεμελιώδεις στις οικονομίες και τις ζωές μας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Staffan Helgesson, General Partner της Crandum.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Startups: Τα κορυφαία οικοσυστήματα στην Ευρώπη – Σημάδια ανθεκτικότητας το 2022

Μαγνήτης για επενδυτικά κεφάλαια η τεχνητή νοημοσύνη

Πώς οι «μαφίες» των startups αλλάζουν την κουλτούρα στο οικοσύστημα Ευρώπης και Ισραήλ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News