Start Ups Τετάρτη 24/05/2023, 14:21
START UPS

Πώς οι «μαφίες» των startups αλλάζουν την κουλτούρα στο οικοσύστημα Ευρώπης και Ισραήλ

Πώς οι «μαφίες» των startups αλλάζουν την κουλτούρα στο οικοσύστημα Ευρώπης και Ισραήλ

Πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις «γεννά» κατά μέσον όρο κάθε unicοrn, ήτοι εταιρεία με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων, σε Ευρώπη και Ισραήλ, όπως προκύπτει από νέα έκθεση της εταιρείας venture capital Accel.

Ειδικότερα, από τις 535 εταιρείες unicorn στην περιοχή, οι 221 οδήγησαν στη δημιουργία 1.171 startups, γαλουχώντας ταλέντα, τα οποία μετά κάνουν τα δικά τους επιχειρηματικά ανοίγματα. Στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα συγκαταλέγεται η Spotify από την οποία προέκυψαν 21 νέες εταιρείες, η Delivery Hero με 32 νέες εταιρείες και η Criteo με 31 startups.

Στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων, αυτός ο πολλαπλασιασμός εταιρειών από κοινή βάση αποκαλείται «μαφία». Οι μαφίες είναι ακριβώς αυτές οι εταιρείες που ιδρύθηκαν από εργαζομένους άλλων τεχνολογικών επιχειρήσεων και έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ορισμένων κολοσσών στον κλάδο. Ενδεικτικά, από τον αμερικανικό γίγαντα της PayPal, ο Elon Musk προχώρησε στην ίδρυση της Tesla και της εταιρείας διαστήματος SpaceX.

Οι επενδυτές venture capitals υποστηρίζουν ότι αυτοί οι επιχειρηματίες πήραν το παράδειγμα από μια κουλτούρα ανάληψης κινδύνου που επικρατούσε στη Silicon Valley, αλλά επί πολλά χρόνια δεν είχε εδραιωθεί στην Ευρώπη. Άρχισε όμως να παίρνει μορφή με την ανάδυση ώριμων ψηφιακών πλατφορμών, όπως το Skype, από το οποίο προέκυψαν το VC fund Atomico και ο γίγαντας του fintech, το Wise. Πλέον, τα μεγαλύτερα «εργαστήρια» παραγωγής νέων επιχειρήσεων στη Γηραιά Ήπειρο είναι οι fintech, καθώς σχεδόν το 20% των ευρωπαϊκών startups προκύπτουν από unicorns που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Εντός έδρας

Οι εργαζόμενοι σε Ευρώπη και Ισραήλ τείνουν να προτιμούν τις πόλεις τους για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, τα στοιχεία της Accel δείχνουν ότι τουλάχιστον οι μισές από τις νέες εταιρείες δημιουργήθηκαν στην ίδια πόλη με το unicorn από το οποίο βγήκαν.

Το Τελ Αβίβ συγκεκριμένα είναι το μεγαλύτερο κέντρο αναπαραγωγής επιχειρήσεων, καθώς μετρά 127 startups από 33 unicorns. Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Accel, το Λονδίνο είναι η πόλη με τις περισσότερες «μαφίες», συγκεκριμένα 27 unicorns και 185 startups, ενώ το Βερολίνο ακολουθεί με 25 unicorns και 165 startups.

Τουλάχιστον το 59% των startups που προήλθαν από τις «μαφίες» έχουν ήδη διασφαλίσει χρηματοδότηση από venture capitals. Μάλιστα, από αυτές το 45% προσείλκυσε μεταξύ 1 και 10 εκατ. δολαρίων σε επενδύσεις και το 30% άνω των 10 εκατ. δολαρίων.

Το προφίλ των ιδρυτών

Στην ίδια έρευνα διαφαίνονται και τα προσόντα που απαιτούνται για να ιδρύσει κανείς δική του εταιρεία. Ειδικότερα, αυτοί οι ιδρυτές «δεύτερης γενιάς» χρειάζονται κατά μέσον όρο 28 μήνες προκειμένου να ιδρύσουν μια εταιρεία και έχουν μέση ηλικία 33 ετών. Τέλος, ο μέσος χρόνος που απαιτείται για να φτάσει μια νεοφυής επιχείρηση αποτίμηση 1 δισ. δολαρίων στην Ευρώπη είναι τα επτά χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Το θαύμα του Skype – Πώς μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα έγινε εργοστάσιο μονόκερων

Πάνω από 8 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών startups

Βουτιά στις επενδύσεις από venture capitals το 2023 – Η φωτεινή εξαίρεση στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News