Business & Finance Τετάρτη 19/04/2023, 20:29
PITCHBOOK

Βουτιά στις επενδύσεις από venture capitals το 2023 – Η φωτεινή εξαίρεση στην Ευρώπη

Βουτιά στις επενδύσεις από venture capitals το 2023 – Η φωτεινή εξαίρεση στην Ευρώπη

Τη βαριά επιβάρυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτυπώνει η κατακόρυφη πτώση στην αξία, αλλά και στον αριθμό των συμφωνιών με venture capitals στην Ευρώπη. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν αφενός την επιφυλακτικότητα για επενδύσεις λόγω πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων, αλλά και την ισχυρή πίεση που δέχθηκαν οι εταιρείες για μείωση του κόστους και βελτίωση της κερδοφορίας τους.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με σχετική έκθεση της PitchBook, η αξία των συμφωνιών με VC το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 32,1% σε τριμηνιαία βάση (στα 11,8 δισ. ευρώ). Επίσης, ο αριθμός τον συμφωνιών εκτιμάται πως συρρικνώθηκε κατά 19,2% στις 2.748 στο ίδιο διάστημα.

Βουτιά στις επενδύσεις από venture capitals το 2023 – Η φωτεινή εξαίρεση στην Ευρώπη-1
Γράφημα: PitchBook – Στοιχεία 2023 μέχρι και τον Μάρτιο

Από την έκθεση προκύπτει ότι οι μακροοικονομικές προκλήσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές επενδύσεις τα προηγούμενα χρόνια, έχουν πλέον επιβαρύνει το επιχειρηματικό κλίμα σε πολλούς κλάδους. Ιδιαίτερο πρόβλημα αναμένεται να προκύψει συγκεκριμένα στις fintech, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα ασκηθεί έμμεση πίεση εξαιτίας των προβλημάτων στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Από την άλλη βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες σε αναδυόμενους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, όπου παρατηρείται ανανεωμένο ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες.

Όσο καθίσταται δυσκολότερη η εύρεση χρηματοδότησης, ένα από τα βασικά προβλήματα που θα απασχολήσουν φέτος τις startups και τις αναπτυσσόμενες εταιρείες θα είναι ο χρόνος μέχρι την εξάντληση των κεφαλαίων που διαθέτουν. Ένα ακόμη κεντρικό θέμα που θα τις απασχολήσει θα είναι οι περαιτέρω απολύσεις σε «ώριμες» βιομηχανίες, σημειώνει η PitchBook. 

Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται πως το πρώτο τρίμηνο του 2023 η αξία των exits για τα ευρωπαϊκά VC συρρικνώθηκε στο 1,6 δισ. ευρώ με μείωση 69,6% σε τριμηνιαία βάση, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η PitchBook μάλιστα αναμένει πως τα exits θα παραμείνουν χαμηλά και στα επόμενα τρίμηνα. 

Φωτεινή εξαίρεση

Εν μέσω όμως ενός εξαιρετικά βεβαρημένου κλίματος, η PitchBook κάνει ειδική αναφορά στις χώρες της Σκανδιναβίας, όπου η δραστηριότητα των VC παρέμεινε ισχυρή και πέρυσι, αλλά και το πρώτο τρίμηνο φέτος. Παίρνοντας ώθηση από τη δυναμική του 2022, όταν καταγράφηκε το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ σε αξία συμφωνιών με VC, η περιοχή έκανε και φέτος «ηχηρό» ποδαρικό με συμφωνίες αξίας 0,9 δισ. ευρώ.

Βουτιά στις επενδύσεις από venture capitals το 2023 – Η φωτεινή εξαίρεση στην Ευρώπη-2
Γράφημα: PitchBook – Στοιχεία 2023 μέχρι και τον Μάρτιο

Σύμφωνα με την PitchBook, ιδιαίτερα υψηλή είναι η δραστηριότητα στη Σουηδία και ιδίως στην Στοκχόλμη, η οποία έχει εδραιώσει τη θέση της ως ευρωπαϊκού κέντρου VC, μετά το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο. Η επιτυχία αυτή των τελευταίων ετών αποδίδεται στην ευρεία υιοθέτηση της ψηφιοποίησης σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Ενδεικτικά, βάσει του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2022, η Φινλανδία, η Δανία και η Σουηδία συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο συνδεδεμένων χωρών σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση, παίρνοντας την πρώτη, τη δεύτερη και την τέταρτη θέση αντίστοιχα στην Ε.Ε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικά funds επενδύουν σε αναπτυσσόμενες εταιρείες

Venture capital: Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες, παρά τη μείωση της χρηματοδότησης

KPMG: Νέα πτώση στις επενδύσεις venture capitals – Ισχυρό ενδιαφέρον για ενέργεια και ηλεκτροκίνηση

Χρηματοδότηση: Τέλος η άφθονη ρευστότητα σε startups

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News